Denník N

Holinová o rodičovských únosoch detí: Čo sa ešte musí stať, aby sme pochopili, že chyba je v systéme?

Nataša Holinová. Foto – Vlado Holina
Nataša Holinová. Foto – Vlado Holina

„Aj prípad Very Wisterovej ukazuje, že každý len rieši, kto z rodičov urobil chybu, a pritom nepripúšťame, že je to problém, ktorý dlhodobo existuje v tomto štáte,“ hovorí publicistka Nataša Holinová, ktorá sa dlhodobo venuje otázkam sociálnoprávnej ochrany detí.

Keď sa objavili prvé správy o tom, že izraelsko-americký manžel Very Wisterovej, s ktorým je už tri roky v rozvodovom konaní, uniesol ich spoločné deti, vo svojom statuse na sociálnej sieti ste napísali, že ste presvedčená o tom, že za to môže krajina, v ktorej sa to stalo, teda Slovenská republika. Ako ste to mysleli?

Nevieme, čo presne sa tam stalo – či to bol skrat, alebo to otec plánoval dlho. Ani nemá zmysel nad tým špekulovať. Podľa mňa je kľúčové, že táto rodina mala už dávno žiť takým spôsobom, aby vzťahy boli usporiadané – napriek tomu, že sa rodičia rozišli.

Pri rozvode sa emócie tak vyhrotia, že na potreby dieťaťa si rodičia spomenú možno až na desiatom mieste. Odborníci vtedy hovoria o zníženej rodičovskej kompetencii. Každý z rodičov môže pochybiť akýmkoľvek spôsobom, no v takých chvíľach je dôležité, aby zodpovednosť za to, že sa bude dbať v prvom rade na právo dieťaťa, prevzal štát.

Úlohou sudcov aj kolíznych opatrovníkov je priviesť rodičov k tomu, aby vytiahli prioritu dieťaťa kdesi zo zabudnutia. Nemôže sa totiž stať, aby dieťa dlhodobo vyrastalo v takom konflikte. Aj preto by mal štát v takých prípadoch konať okamžite.

Tu sa to zjavne nestalo, keďže spor trvá už tri roky. Je to bežné?

Je to bežné a určite to trvá pridlho. Neexistuje, aby pri maloletých deťoch trvalo rozvodové konanie tri roky. No viem o prípadoch, keď to trvalo 6 – 7 rokov, a počula som aj o desaťročnom konaní. Stalo sa tiež, že deti dovŕšili plnoletosť skôr, ako sa skončilo nejaké konanie, ktoré s nimi súviselo.

Treba si však uvedomiť, že to nie je spor o nejakú spotrebiteľskú vec, ktorá sa nemení v čase zásadným spôsobom. Tu je v centre živé dieťa a minimálne jeden z rodičov prichádza o jedinečné momenty z jeho života. A o čo prichádza samotné dieťa, ťažko opíšeme.

Dieťa má v prvom rade právo na obidvoch rodičov a zákon vraví, že právo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie