Denník N

Brexitový chaos testuje limity metafyziky 

„Nudí vás brexit?“ pýta sa demonštrantka v Bruseli. Foto - TASR/AP
„Nudí vás brexit?“ pýta sa demonštrantka v Bruseli. Foto – TASR/AP

Boris Johnson je v podobnej pozícii a prechádza podobným očistcom ako Theresa Mayová, no k finálnemu úspechu má bližšie. Výsledok volieb však nemá vôbec istý.

Autor je študentom University of Cambridge

Polnoc zo štvrtka na piatok mala byť v Británii okamihom ukončenia nekonečného príbehu brexitu, ktorý mätie krajinu a celý kontinent, obmedzuje možnosti vlády robiť reálnu politiku a drží veľkú časť ľudí v neistote. Halloweenske párty s tematikou drvivých ekonomických následkov vystúpenia bez dohody sa však nekonajú vďaka vývoju v parlamente zo začiatku týždňa.

Po štyroch hlasovaniach o finálnej dohode s Európskou úniou v parlamente budú mať Briti možnosť druhýkrát v priebehu troch rokov celonárodne hlasovať za ujasnenie výsledkov referenda, ktoré malo byť tým finálnym vyjasnením si vzťahu s Úniou. A napriek tejto reklame na zložitosť demokratického procesu vyzerá situácia všelijako, len nie jednoznačne.

Tlak premiéra Johnsona na voľby pred brexitom je pre mnohých komentátorov a pozorovateľov čiastočne nelogický, pretože sa tým rozhodol riskovať nielen brexit, ale aj vlastnú funkciu. Niežeby sa od neho predčasné voľby neočakávali, skôr naopak; šumy o tom, že by poslal Britov do volebných miestností, sa pravidelne objavovali už od jeho zvolenia v júli. Očakávalo sa, že neurobí rovnakú chybu ako Gordon Brown v roku 2007 a využije mierny entuziazmus zo zmeny premiéra na víťazstvo vo voľbách, ktoré mu predĺžia mandát

No nikto nemal predstavu, kedy to bude, a pre kontrolu Johnsonovho úzkeho kruhu poradcov bola dokonca aj väčšina bežných konzervatívnych poslancov vo veľkej tme. Pri jeho dôraze na tvrdý termín výstupu, s dohodou alebo bez, sa zdal ako najpravdepodobnejší

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie