Denník N

Rozumiete svojmu krému na opaľovanie?

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Urobili sme prieskum. Rozumejú Slováci informáciám z etikiet opaľovacích krémov ako sú SPF faktor a UVA/UVB žiarenie?

V nedeľu sa oficiálne začalo leto. Znamená to, že sezóna dovolenkového a kúpaliskového opaľovania sa začína.

Minulý týždeň sme urobili anketu s otázkami o opaľovacích krémoch. Motívom bola štúdia, ktorú nedávno uverejnili v časopise JAMA Dermatology. Uskutočnili ju na 114 Američanoch, ktorí v období medzi 1. júnom a 31. augustom 2014 navštívili dermatologickú kliniku Northwesternskej medicínskej univerzity.

Americké výsledky

Podľa tejto štúdie nerozumie označeniam na obaloch opaľovacích krémov o ochrane pred rakovinou kože až 63 percent opýtaných. Až 57 percent pacientov nerozumelo definícii SPF faktora, teda ochranného faktora pred slnečným žiarením.

Prekvapivo až 97 percent respondentov nevedelo, že iba krémy s ochranou aj proti UVA žiareniu chránia pleť pred predčasným starnutím. A 71 percent opýtaných nevedelo, že SPF faktor informuje o ochrane pred UVB žiarením, ktoré je hlavnou príčinou spálenia sa.

Dobrou správou bolo, že vyše 81 percent opýtaných vedelo, že vyhýbanie sa pobytu na slnku je najefektívnejšou formou ochrany pred vznikom rakoviny kože. Čo je však zaujímavé, tí z ľudí, ktorí si kupovali krémy výhradne s SPF faktorom 50+, nevedeli na túto otázku správne odpovedať (pravdepodobne preto, lebo si mysleli, že použitie krému je rovnako účinné ako vyhnutie sa slnku).

Ako je na tom Slovensko?

Výsledky slovenskej ankety

Uskutočnili sme anketu, ktorej sa zúčastnili čitatelia denníka N.

Na otázky odpovedalo spolu 1009 respondentov a podľa výsledkov sme na tom, čo sa týka informovanosti a znalostí problematiky chránenia sa pred slnečným žiarením a rakovinou kože, oproti Američanom omnoho lepšie.

Výsledky hovoria jasne – vyše 67 percent respondentov vedelo, ako funguje SPF faktor, a vyše 69 percent účastníkov tiež vedelo, že rakovina kože môže byť spôsobená nielen UVB žiarením, ale aj UVA.

No 9 percent zúčastnených čitateľov sa vyjadrilo, že nepoužíva žiaden krém na opaľovanie. V prípade, že sa pohybujú po slnku bez akejkoľvek alebo s nedostatočnou ochranou, vystavujú sa tým veľkému riziku vzniku rakoviny kože.

Výsledky ankety o používaní a znalostiach krémov na ochranu pred slnečným žiarením. FOTO - Martina Hestericová
Výsledky ankety o používaní a znalostiach krémov na ochranu pred slnečným žiarením. FOTO – Martina Hestericová

Správne množstvo krému

Jediné problémy boli s otázkou o správnom nanesení krému. Dostatočné množstvo je totiž približne 0,5 decilitra na celé telo, teda asi jeden štamperlík. Túto odpoveď uviedlo iba 14 percent opýtaných. 47 percent ľudí uviedlo, že na seba nanášajú väčšie množstvo, až do vytvorenia rovnomernej bielej vrstvy.

To nemusí byť problém, ale nepriamo sa tak zvyšuje cena výrobku, pretože tým narastá aj jeho spotreba.

Biely povlak primárne vzniká pri krémoch určených na citlivú a detskú pleť. Ide o krémy, kde ochrana pred žiarením nie je spôsobená látkou, čo sa do kože vstrebáva, ale oxidmi zinku či titánu, ktoré majú za úlohu ostať na pokožke a fyzicky blokovať slnečné lúče.

Ak sa o vytvorenie bielej vrstvy pokúšate aj pri krémoch určených na normálnu pokožku, plytváte. Tieto krémy obsahujú zväčša chemické zlúčeniny ako avobenzón, kyselinu p-aminobenzoovú, oxybenzón či homosalát, ktoré pohltené UV žiarenie premieňajú na teplo. Tie dokážu prenikať do kože a prv než začnú byť aktívne, sa musia do pokožky dostatočne vsiaknuť. S takýmito krémami je vhodné počkať aspoň zopár minút po natretí sa, kým vyjdete na slnko.

Krém na ochranu pred slnečným žiarením, tiež nazývaný ako krém na opaľovanie, v súčasnosti dostať v rôznych formách – krém, sprej či telové mlieko. Slúži na ochranu pokožky pred spálením sa, predčasným starnutím a rakovinou prostredníctvom blokovania UVB žiarenia (SPF faktor) a UVA žiarenia. Okrem toho je dostupný vo forme pre citlivú a/alebo detskú pokožku a odolný voči vode.

Slnečné žiarenie obsahuje aj UV fotóny, ktoré majú kratšiu vlnovú dĺžku a vyššiu energiu než fotóny viditeľného alebo infračerveného svetla. Keď takéto pre ľudské oko neviditeľné fotóny dopadnú na pokožku, vytvárajú voľné radikály a poškodzujú DNA. Počas opaľovania sme vystavení UV žiareniu typu A a B.

Rozdiel medzi UVA a UVB žiarením je okrem jeho vlnovej dĺžky (a energie) aj hĺbka prenikania do pokožky. FOTO - skincancer.org
Rozdiel medzi UVA a UVB žiarením je okrem jeho vlnovej dĺžky (a energie) aj hĺbka prenikania do pokožky. FOTO – skincancer.org

Rozdiel medzi UVAUVB žiarením je v tom, že UVB žiarenie má o čosi kratšiu vlnovú dĺžku než UVA a nepreniká preto tak hlboko do pokožky. UVAUVB značne poškodzujú DNA v bunkách kože a sú zodpovedné za spálenie sa a vznik rakoviny. UVA žiarenie preniká hlbšie do pokožky, kde vytvára voľné radikály. Okrem vzniku rakoviny je spájané aj s predčasným starnutím pokožky. Ak obsahuje krém na opaľovanie UVA filter, má na obale „UVA“ v čiernom krúžku.

Rakovina kože je druh rakoviny, ktorá je relatívne dobre liečiteľná. Patrí však medzi najrozšírenejšiu formu rakoviny, celosvetovo je zodpovedná až za 40 percent prípadov. Viac ako 90 percent jej výskytu je spôsobených nadmerným vystavovaním sa UV žiareniu zo slnečného žiarenia.

Melanóm je najagresívnejšia forma rakoviny kože. Prejavuje sa tmavými nepravidelnými znamienkami, zmenou v pigmentácii, svrbením či krvácaním. Veľmi rýchlo sa šíri a metastázuje, preto je pri jeho liečbe kľúčová včasná diagnostika.

Najefektívnejšie ostáva vyhýbanie sa slnečnému žiareniu

Jedna rada ostáva rovnaká už niekoľko rokov a nie je to inak ani túto sezónu. Ak chcete predísť predčasnému starnutiu pokožky, spáleninám a rakovine, snažte sa svoj pobyt na priamom slnku obmedziť na minimum.

Vyhľadávajte tieň, noste odev, ktorý chráni pred slnečným žiarením, slnečné okuliare s UV filtrom a pokrývku hlavy. Samozrejme sa tiež pravidelne natierajte krémom na opaľovanie.

Dostupné z doi: 10.1001/jamadermatol.2015.1253.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie