Denník N

Virtuálna realita či zlaňovanie zo strechy, lákajú české univerzity. Aj my musíme hrať túto hru, tvrdí prorektor UK

Radomír Masaryk na snímke z roku 2016. Vedec pôsobí v Ústave aplikovanej psychológie UK v Bratislave, je prorektorom univerzity. Foto N – Tomáš Benedikovič
Radomír Masaryk na snímke z roku 2016. Vedec pôsobí v Ústave aplikovanej psychológie UK v Bratislave, je prorektorom univerzity. Foto N – Tomáš Benedikovič

Univerzita Komenského dlho žila v tom, že jej stačí, že je najväčšia a najstaršia. Takto to však už dnes nefunguje, tvrdí prorektor univerzity Radomír Masaryk. Vysvetľuje, ako univerzity naháňajú študentov na stredných školách alebo robia zábavu na veľtrhoch univerzít.

Nedávno ste vydali správu, že Univerzita Komenského aktívne naháňa talenty a robí headhunting študentov. Ako to v praxi vyzerá?

Predovšetkým vyhľadávame talentovaných študentov už na strednej škole. Dobrým spôsobom sú stredoškolské odborné činnosti – stredoškoláci píšu odbornú prácu pod vedením výskumníka z univerzity. Keď vidíme, že toto je šikovný človek, okamžite sa mu snažíme dať ponuku. Oslovujeme aj študentov, ktorí vyhrajú rôzne olympiády alebo študentské súťaže. Napríklad víťazov matematických olympiád chceme presvedčiť, že má zmysel prísť na matfyz.

Ako to vyzerá? Prídete za žiakom a dáte mu vizitku?

Napríklad tak. Navrhnem osobný rozhovor, alebo dohodneme stretnutie s potenciálnym vedúcim katedry, ktorý má tú oblasť na starosti. Pozveme ho na deň otvorených dverí alebo na niektoré prednášky. Ukazuje sa, že stredoškoláci si často svoje budúce štúdium vyberajú skôr náhodne. Nemajú hlbšie informácie, nevedia, ako vôbec posúdiť kvalitu školy. Aj preto sme s mojou doktorandkou Dominikou Vajdovou pripravili projekt, ktorý sa na tento problém zameral.

Aký je to projekt?

Snažíme sa dostať zapojených stredoškolákov na konkrétne školy, o ktoré by mali záujem. Keď sa študent rozhoduje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie