Denník N

Ukazujú luxusné autá a zlaté kalašnikovy. El Chapovi synovia zavarili prezidentovi Mexika

Ovodio Guzmán López, keď ho chytila polícia 17. októbra. Po troch hodinách ho radšej prepustili. Foto - TASR/AP
Ovodio Guzmán López, keď ho chytila polícia 17. októbra. Po troch hodinách ho radšej prepustili. Foto – TASR/AP

Mexičania zverejnili videá zo spackanej akcie zadržania El Chapovho syna. Bolo to ako nepodarený seriál na Netflixe, hovorí analytik.

Joaquín Guzmán, alebo El Chapo, je už vo väzení a po tom, čo ho súd v New Yorku odsúdil na doživotie plus 30 rokov, veľmi pravdepodobné z neho už nevyjde. Jeho drogové impérium však žije ďalej. Pomáhajú ho riadiť jeho synovia.

Vo veľkom sa o nich začalo hovoriť po spackanej akcii mexickej polície pred dvoma týždňami, keď zatkli jeho Američanmi hľadaného syna – Ovidia Guzmána Lópeza. Držali ho však len tri hodiny. Jeho kartel v štáte Sinaloa premenil mesto na vojnovú zónu a donútil tak políciu, aby ho napokon prepustila.

Minulý týždeň mexické ministerstvo obrany zverejnilo videá zo zásahu, ktoré zobrazujú, ako akcia prebiehala. Ukazujú, ako asi 30-členné ozbrojené policajné komando prišlo k jeho domu. Z dverí vyšli dohromady štyri osoby, medzi nimi v bielej košeli a tmavej šiltovke s rukami nad hlavou aj Ovidio.

Kartel to však nenechal tak a spustil akciu, akú Culiacán, hlavné mesto štátu Sinaloa, dlho nezažilo. Podľa mexických úradov ju riadil jeho brat Ivan Guzmán. Hovorí sa, že aj jeho nakrátko zatkli.

Odhadom sedemsto príslušníkov kartelu zastavovalo autá, stavalo barikády z autobusov, z ktorých vytiahli cestujúcich. Niektoré autá spálili.

Obkľúčili dom, kde polícia držala Ovidia. Boli vo výraznej presile, navyše ozbrojení automatickými zbraňami či ručnými protitankovými granátometmi.

Podľa New York Times držali niekoľko vojakov ako rukojemníkov a zajali aj ich rodiny a zaútočili na ich byty. Pri prestrelke zahynulo najmenej osem osôb, z toho jeden bol náhodný civilista. Mexické ministerstvo obrany naznačuje, že kartel útok pripravoval vopred.

Video zo zatknutia

Vzdávam sa

Na videu tiež vidno, ako Ovidio telefonuje bratovi Ivanovi, aby odvolal akciu. „Zastav všetko, počúvaj ma, zastav všetko. Vzdal som sa. Povedz im, aby sa stiahli, nechcem tento chaos, prosím,“ hovoril do telefónu, kým polícia na neho mierila zbraňami.

Brat však vynútené prosby zadržaného Ovidia neposlúchol. Napokon to bola mexická polícia, ktorá ustúpila kartelu a Ovidia Guzmána po troch hodinách prepustila.

Viacerí bezpečnostní analytici to kritizovali a hovorili, že mexické úrady mohli povolať posily – v regióne sa v tom čase nachádzalo 3200 vojakov a príslušníkov Národnej gardy aj s vrtuľníkmi. Vláda sa bráni tým, že ak by ich nasadila, došlo by k ešte horšiemu krviprelievaniu.

„Nemôžete postaviť zadržanie zločinca nad životy ľudí,“ hájil ústup mexický prezident Andrés López Obrador.

A hoci k dramatickým situáciám dochádza v súčasnom Mexiku často, takýto vývoj policajnej akcie je nezvyčajný. „Takýto zlý seriál na Netflixe si nevymyslíte. Zadržať muža a potom ho prepustiť? To je novinka,“ komentoval to pre New York Times bezpečnostný analytik Alejandro Hope.

„Obyvateľom Culiacánu vyslal prezident veľmi tvrdý odkaz: pánom mesta je kartel,“ dodal pre denník analytik Rául Benítez.

Dym nad Culiacánom, hlavným mestom štátu Sinaloa, počas stretu kartelu s políciou. Foto – TASR/AP

Gúzmanove deti

Odhaduje sa, že trikrát ženatý Guzmán má najmenej 13 detí. Minimálne jedno dieťa v minulosti zabili.

Jeho impérium však pomáhajú po jeho zatknutí a odsúdení riadiť štyria synovia z prvého a druhého manželstva. Hovorí sa im Los Chapitos, malí Chapovia, podľa prezývky ich otca. Znamená krpec.

Najväčší vplyv majú dvaja najstarší synovia: Iván Archivaldo a Jesús Alfredo. Práve ich si Guzmán predstavoval ako svojich nasledovníkov.

No táto dvojica sa podľa mnohých nespráva ako rešpektovaní lídri kartelu, ale skôr ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie