Denník N

Generál Petr Pavel: Je nedôstojné, ak prezidentovi pred vojakmi utierajú ústa a oslovujú ho Miloš

Generál Petr Pavel. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek
Generál Petr Pavel. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Bol druhým najmocnejším mužom v NATO, ale doma toho vraj veľa nenahovorí. Nevylučuje, že sa vzdá pokoja, ktorý mu poskytuje vojenský dôchodok, a pustí sa do novej bitky – o české prezidentské kreslo.

Generál Petr Pavel prišiel na schôdzku o desať minút skôr. Trvalo hodinu, než zabudol na protokol a začal pre český Deník N rozprávať o strýkovi Toljovi a strýkovi Jackovi, členstve v komunistickej strane, Putinovej prefíkanosti, Trumpovej komickosti aj prezidentovi Milošovi Zemanovi, ktorý si z ochrankárov urobil pestúnky s pištoľami za opaskom.

Nemyslíte si, že profesia vojaka, o to viac generála, je tak trochu neperspektívna? Že o pár stoviek rokov sa naši potomkovia budú čudovať, čo sme to v 21. storočí vyvádzali? Budete so svojimi výložkami patriť do minulosti?

Moja bývalá profesia tu bola vždy. Máme čoraz sofistikovanejšie spôsoby, ako sa vyhladzovať. Možno dnes menej rinčíme zbraňami, ale intenzita útočenia je stále rovnaká, len sa tak deje formou núl a jednotiek. Snaha neustále kontrolovať, riadiť a ovládať je v nás hlboko zakorenená.

To je mužské videnie sveta.

Nie. Aj ženy chcú ovládať.

Žijeme v dobe, keď je nebezpečenstvo veľkého svetového konfliktu väčšie než kedykoľvek predtým?

Bez toho, aby sme sa zbavili onoho tradičného zabíjania sa navzájom, sme vymysleli nové spôsoby – ekonomické, finančné a informačné. Tými možno dosiahnuť omnoho väčšie výsledky než konvenčnými zbraňami.

Akurát potom nie je toľko odtrhnutých rúk, nôh, rozpáraných tiel, krvi a fyzickej bolesti.

Na prvý pohľad je to humánnejší boj, na druhej strane niektoré počítačové útoky majú potenciál zabíjať minimálne rovnako ako konvenčné zbrane.

Vyradíte systém riadenia letovej prevádzky…

… zaútočíte na dopravné uzly. Alebo energetické uzly. Zdravotnícke zariadenia. Spôsobíte oveľa viac strát, než keď niekam zhodíte bombu.

Pre Rusko i Čínu sme len handra

Zdá sa, že západná civilizácia vrátane nás Čechov žije v prelomovej dobe. Už len preto, že sa spoločnosť rozpadla na názorové tábory, ktoré sú od seba oddelené hlbokými priepasťami. Po tridsiatich rokoch sa časť ľudí začína odvracať od euroatlantickej civilizácie a vyzýva na spoluprácu s Čínou a Ruskom. Vidíte v tom prínos alebo nebezpečenstvo?

S Ruskom a Čínou nemáme spoločné dlhodobé záujmy ani hodnotový systém. Navyše servilnosť voči Číne a Rusku nám neprinesie nič dobré. Takíto servilní sme pre nich handrou, a tak s nami budú zaobchádzať. Pre krajinu našej veľkosti je v tomto čoraz viac konkurenčnom svete možný iba beh v tíme. V celku, ktorý predstavuje jasnú silu a perspektívu. Takúto perspektívu vidím v západnom spoločenstve. Reči o tom, že máme vystúpiť z NATO alebo EÚ, považujem za veľmi nebezpečné.

Lenže tie reči vedú aj najvyšší českí predstavitelia.

Keď Miloš Zeman povie, že by Bezpečnostná informačná služba (BIS) mala prestať naháňať ruských agentov a namiesto toho bojovať s korupciou, svedčí to o tom, že vôbec nevie, aká je jej pôsobnosť. Navyše absolútne znevažuje jej prácu a podceňuje to, čo sa reálne deje. To, že tu Rusi intenzívne spravodajsky pôsobia, môže poprieť len úplný ignorant alebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miloš Zeman

Rozhovory

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie