Denník N

Išiel by Kotleba proti interrupciám, keby počúval svojich voličov? (+ ďalšie názory jeho priaznivcov)

Kotlebovci na pochode v Šarišských Michaľanoch. Foto N – Tomáš Benedikovič
Kotlebovci na pochode v Šarišských Michaľanoch. Foto N – Tomáš Benedikovič

Druhý diel reportáže zo skupinových rozhovorov s voličmi ĽSNS: čo hovoria na sprísnenie interrupcií, Dúhový Pride či EÚ? Prekážajú im viac Rómovia alebo migranti?

„Sú pre vás interrupcie téma?“ spýta sa moderátor šestice diskutérov, ktorí sedia okolo stola. „Je to veľká téma,“ prisvedčí staršia žena.

„Myslím, že viac pre ženy ako pre mužov. Ja mám na to ten názor, že každá žena sa má – samozrejme po dohode s partnerom – rozhodnúť. Nemá čo kto do toho zasahovať. Môžem byť aj kresťan-katolík, ale tam sa nesmie upierať žene právo na slobodné rozhodnutie. Možno sa strašne bojí, možno žijú v strašnej chudobe. Veď to je o zodpovednosti, nebudem mať desať detí, ak im nebudem môcť poskytnúť ani vzdelanie.“

Moderátor sa rozhliadne okolo seba a vidí, ako ostatní účastníci prieskumu prikyvujú. „Ja súhlasím,“ povie asi o desať rokov mladšia pani. „Pozerám sa na to aj zo zdravotného pohľadu. Pokiaľ to dieťa má byť choré alebo postihnuté, má žena právo sa rozhodnúť.“

Zdalo by sa, že sa pozeráme skôr na partiu presvedčených liberálov než na skupinu voličov ĽSNS, strany, ktorá v parlamente opakovane navrhla sprísniť interrupcie. V skutočnosti vlastne nejde o takú prekvapivú vec. Už výskum Focusu pre portál Postoj.sk z roku 2017 ukázal, že aj keď sa ĽSNS prezentuje ako kresťanská strana, v skutočnosti má takmer najväčší podiel ateistov a neveriacich medzi priaznivcami politických strán.

Podobné je to aj s interrupciami. Nejde len o pár jednotlivcov, ktorých prieskumná agentúra 2muse pozvala na skupinové rozhovory. Aj podľa reprezentatívneho prieskumu agentúry Focus zo septembra tohto roka väčšina voličov ĽSNS sprísnenie interrupcií odmieta.

Ako vysvetliť tento rozpor? A je ich v názoroch Kotlebových voličov viac?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie