Denník N

Ty by si ma nakrúcal, keby mi bolo takto zle? Výnimočne silný film o Andrejovi Bánovi

Jaro Vojtek nakrúcal reportéra štyri roky. Jeho snímku Raj na zemi uviedli na prestížnom festivale v Jihlave.

„Pozri, veď tí utečenci vyzerajú lepšie ako ty,“ podpichne ho Jaro Vojtek, a to ešte v tejto scéne Andrej Bán nevyzerá úplne zle. O dosť horšie, na zomretie, vyzerá, keď v bolestiach pololeží-polosedí na gauči a zakrýva si dlaňami tvár.

Ani vtedy ho však Vojtek neprestáva nakrúcať. „Ty by si ma nakrúcal, keby mi bolo takto zle?“ vyzvedá režisér. „Nie, ja teba nie,“ odpovedá skormútený Bán.

Napísať len tvrdenie, že dokumentárny film Raj na zemi je až kruto autentický, odhaľujúci portrét slovenského fotografa, organizátora a reportéra, dostatočne nevystihuje zábery, v ktorých si Andrej Bán dáva pichať injekcie proti bolesti, leží na posteli stuhnutý v depresii a chodí po psychiatroch, aby sa dopátral, prečo sa nedarí vo vzťahoch.

V jednej chvíli hovorí: „Mám strach, že to nezvládnem. Že rezignujem alebo spravím nejakú hlúposť, že si ublížim.“

Keby toto nakrútil niekto iný a nie Vojtek, asi by sme povedali, že ide o hyenizmus. Jemu to však prepáčime, s Bánom ho totiž spája dlhoročné priateľstvo. Keď reportér nemá miesto, kde by prespal – čo sa počas nakrúcania stáva často –, má istotu, že ho Vojtek ubytuje.

O tom celom nepíšeme preto, lebo chceme spraviť reklamu kolegovi z redakcie. Píšeme o tom preto, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie