Denník N

Učiteľ a novinár Čokyna: Na začiatok prestaňme dávať deťom päťky

Juraj Čokyna. Foto N - Tomáš Benedikovič
Juraj Čokyna. Foto N – Tomáš Benedikovič

Už viac ako rok nevstáva každé ráno do školy a učenie mu veľmi chýba. Až tak, že sa na východ stále vracia – za deťmi, ktoré boli jeho siedmakmi a piatakmi. A napísal pre ne knihu.

Prečo by mali učitelia veriť mladému človeku pod tridsať, ktorý sám učil iba dva roky? Čo zrazu zaberá pri deťoch, ktoré dovtedy dostávali štvorky a päťky? A aké to je prísť do rodín v osadách a získať si ich?

Denník N vydáva knihu Juraja Čokynu A okraje máš kde? Napísal ju po dvoch rokoch učenia v škole na východe Slovenska. Kniha je veľkou obranou slovenských učiteľov, pre ktorých žiada väčšiu podporu, a najmä obranou detí odsúdených už od prvého ročníka na život na okraji.

Mali ste na základnej škole spolužiakov Rómov?

Veľmi si na základnú školu nepamätám, chodil som tam štyri roky a potom som šiel na osemročné gymnázium. Pamätám si však spolužiaka Filipa. Vždy sedel niekde v zadnej lavici, niektoré učiteľky nás nútili, aby sme sedeli s ním. Filip bol starší a teraz spätne viem, že niekoľkokrát prepadol. Filip bol jediný rómsky žiak v našej triede.

Čo ste si vtedy o ňom mysleli?

Bolo to ako na hojdačke. Najskôr sme sa bili, nielen ja, aj ostatní. Potom sme ho raz stretli v meste a môj oco ma prinútil, aby som si s ním podal ruku. Potom sme tuším vychádzali a zas sme sa rozhádali a napokon to šlo dostratena.

Čo vám hovorili rodičia o Rómoch? Prečo otec chcel, aby ste si aj s Rómom podali ruku?

Nie som si istý, či to súviselo s tým, že bol Róm. Najväčší kontakt s Rómami sme doma mali, keď sme pozerali správy. V tomto neboli moji rodičia vyslovene osvietení ľudia. Počúval som od nich, že zasa majú niečo zadarmo. Oponovať som im začal určite skôr, ako som išiel do Teach for Slovakia. Oco si občas ponadával, keď počul o krádeži, hovoril, že určite to boli Rómovia. Klasické slovenské stereotypy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie