Denník N

Na súd s Kočnerom napokon prišiel aj Fiľo, ale ani on o zmenkách nikdy nepočul

Milan Fiľo na súde. Foto - TASR
Milan Fiľo na súde. Foto – TASR

Ružomberský privatizér s blízkymi vzťahmi s predstaviteľmi Smeru povedal, že ak by vedel o zmenkách, do Markízy by zrejme neinvestoval.

Nepôsobil dojmom miliardára s vyberanými spôsobmi. Ružomberský podnikateľ Milan Fiľo hovoril skôr jednoduché vety, niekedy ich mal problém aj dokončiť. To, že má veľa peňazí, ukazovalo len to, že prišiel s ochrankou a PR poradcom.

Na Špecializovaný trestný súd, ktorý rozhoduje o vine alebo nevine Mariana Kočnera a Pavla Ruska, prišiel Fiľo až na niekoľký pokus.

Doteraz sa buď vždy ospravedlnil, alebo sa mu nepodarilo doručiť predvolanie. V utorok sa ukázalo prečo. Fiľo, rodák z Brezna, už nie je Slovák, ale je občan Českej republiky.

Fiľo sprivatizoval SCP Ružomberok v 90. rokoch, dodnes sa súdi so zamestnancami, že nedodržal podmienku privatizačnej zmluvy a neodovzdal im 15 percent akcií. Okrem toho však investoval aj do médií.

Spoľahol sa na rady svojho dobrého priateľa Jána Kováčika a v roku 2000 spolu kúpili od Pavla Ruska väčšinový podiel v televízii Markíza. Rusko si vtedy nechal menšinu. V tom čase mal Rusko podpísať Marianovi Kočnerovi zmenky za takmer 69 miliónov eur. Aspoň taký je príbeh, ktorý obaja ponúkajú a ktorý im prokuratúra neverí. Preto sú obžalovaní z falšovania zmeniek.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Pavol Rusko

Slovensko

Teraz najčítanejšie