Denník N

Chromíkova petícia za odvolanie prednostu gynekológie nepresvedčila ani univerzitu, ani nemocnicu

Prednosta gynekologickej kliniky v ružinovskej nemocnici Jozef Záhumenský. Foto N - Tomáš Benedikovič
Prednosta gynekologickej kliniky v ružinovskej nemocnici Jozef Záhumenský. Foto N – Tomáš Benedikovič

Docent Jozef Záhumenský oceňuje, že vďaka petícii za jeho odvolanie sa o návrhu SNS začalo odborne diskutovať a verí, že politici tento zlý návrh odmietnu.

Od pondelka sa medzi sebou v online svete pretláčajú dve petície. Prvá žiada odvolanie prednostu gynekologickej kliniky v ružinovskej nemocnici Jozefa Záhumenského, druhá mu, naopak, vyjadruje podporu. Prvú podpísalo asi 5-tisíc ľudí, druhú približne 17-tisíc.

Celý spor začal tým, že Záhumenský skritizoval návrh SNS, ktorý sa snaží presadiť, aby lekári pred interrupciou museli tehotnej žene pustiť tlkot srdca plodu. Tvrdil, že takéto vyšetrenie sa neodporúča robiť v prvom trimestri, pretože by mohlo poškodiť plod.

Konzervatívna kresťanská organizácia Aliancia za rodinu, ktorá podporuje akúkoľvek snahu sťažiť prístup žien k interrupciám, Záhumenského verejne skritizovala a spustila petíciu za jeho odvolanie.

Tá však zrejme nebude mať nijaký vplyv. Ružinovská nemocnica a tiež Univerzita Komenského, kde Záhumenský pôsobí ako pedagóg, jeho odbornosti dôverujú.

„Odborné vyjadrenia lekára nemôžu byť predmetom ideologicky motivovaných

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Interrupcie

KDH

SNS

Slovensko

Teraz najčítanejšie