Denník N

Punk 2019 – Kaščák spieva vety, ktoré povedal eštebák Lorenc

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

„A cseh, szlovák és magyar vegyesfelvágott banda nem minden politikai aktualitást kerülve merül alá a késő szoci idők punk avantgardjában“. Aj bez znalosti maďarčiny a použitia slovníka už z tejto popisky akcie môžete vytušiť, o čo ide. My sme to vedeli úplne presne, preto sme sa v nedeľu vybrali do Budapešti, na prvé verejné vystúpenie skupiny Drť. Nové slovensko-maďarské zoskupenie bude mať oficiálnu (svetovú) premiéru až na Koncerte pre všímavých, 17. novembra, svoj pripravovaný večer a debutový výbušný album si však potrebovalo otestovať naživo.

Dôvera zostala

Lumen Kávezó je priestor, ktorý by ste chceli mať vo svojom meste. Zachovaný dom v historickom centre ukrýva príjemnú kaviareň s presklenou strechou a so zelenou záhradou, no najmä s miestnosťou pre niekoľko desiatok ľudí. Tí sem chodievajú za nezávislou hudobnou scénou a v programe je aj performance art. Už sa tu objavilo naozaj všeličo, ale takéto niečo asi ešte nie. Vchádzame cez úzke dvere do koncertnej miestnosti, vedľa stolíku s nápisom „Donate muthafakah!“ načmáraným na kartóne. Vnútri nie je pódium, šesť muzikantov stojí rozostavených pred oknami na ulicu, pozorujú vchádzajúcich ľudí a keď usúdia, že už ich je dosť, bez váhania začnú drtiť.

„Pýtate sa skoro ako kádrovák a nepáči sa mi to!“, viac kričí než spieva Michal Kaščák do masy vytváranej saxofónom, gitarou, klávesami, basou a bicími. Skladby sú krátke, ale veľmi intenzívne, a tak sa maďarské publikum okamžite chytá. Energická hudba natlakovaná do malého priestoru rýchlo zmietne aj jazykovú bariéru textov v slovenčine, hlavou si pri nej pokyvuje aj Japonec, ktorý si vybral rovnaký program večera ako my.

Foto N – Vladimír Šimíček

Foto N – Vladimír Šimíček

Drť je nápadom skladateľa a saxofonistu Mira Tótha. Je hlavným autorom hudby. Foto N – Vladimír Šimíček

Foto N – Vladimír Šimíček

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/708621622

Kto pozná šéfa festivalu Pohoda, vie, že je stále aj aktívnym muzikantom. Okrem príležitostných návratov so skupinou Bez ladu a skladu má aj vlastné punkové trio VBPS alias Vydrapená bužírka punk systém. V najnovšom projekte Drť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie