Denník N

Kataláncov treba presvedčiť, aby zostali súčasťou Španielska. Násilím to však nepôjde

Poriadková polícia ťahá po zemi ležiaceho demonštranta pred volebnou miestnosťou v Barcelone počas referenda o nezávislosti Katalánska. Foto - TASR/AP
Poriadková polícia ťahá po zemi ležiaceho demonštranta pred volebnou miestnosťou v Barcelone počas referenda o nezávislosti Katalánska. Foto – TASR/AP

Demokracia neznamená, že väčšina môže vždy vnútiť svoj názor menšine. Naopak, o veciach majú podľa možnosti rozhodovať tí, ktorých sa najviac týkajú.

Aspoň podľa doterajších prieskumov sa nezdá byť pravdepodobné, že by nedeľné predčasné parlamentné voľby v Španielsku prispeli k riešeniu ktoréhokoľvek z veľmi vážnych problémov krajiny.
Voľby by mali opäť vyhrať vládnuci socialisti. Podľa prieskumov však ani teraz nezískajú dostatok hlasov, aby zostavili vládu sami, a oproti výsledku tohtoročných aprílových volieb by si mohli dokonca výrazne pohoršiť.

Oveľa horšie by mala dopadnúť ľavicovo (opravené red. 9. 11. 2019) liberálna strana Občania (Ciudadanos), takže socialisti by pravdepodobne neboli schopní zostaviť väčšinovú vládu ani s jej pomocou umiernenej ľavice. Naopak, zosilnieť by mali viac či menej nacionalistické strany: konzervatívna Ľudová strana, ktorej predchodkyňa Ľudová aliancia bola do veľkej miery nástupkyňou režimu diktátora Francisca Franca, a krajne pravicová, ultranacionalistická a protiimigrantská strana Vox.

Ak by voľby dopadli podľa týchto prieskumov, pokračovala by patová situácia aj vo vzťahu ku Katalánsku. Ak by aj socialisti zostavili vládu, nemali by dosť síl, aby presadili rozšírenie katalánskej autonómie. To je pritom v podstate jediný kompromis, ktorý by dnes ešte väčšinu Kataláncov pravdepodobne uspokojil a presvedčil ich, že je aj pre nich výhodnejšie zostať súčasťou Španielska. A aj keby najtvrdších katalánskych nacionalistov žiadny podobný kompromis nepresvedčil, určite by výrazne oslabil ich podporu v katalánskej spoločnosti.

Už dnes je podľa prieskumov spoločnosť v Katalánsku rozdelená zhruba pol na pol medzi zástancami a odporcami nezávislosti, to je však zapríčinené aj tým, že túto spoločnosť zďaleka netvoria iba Katalánci. Pomerne bohatý región bol vždy cieľom migrácie zo zvyšku Španielska a Nekatalánci tvoria skoro tretinu tamojších voličov. Zatiaľ teda možno povedať, že medzi Kataláncami má nezávislosť väčšinovú podporu, či to však takto zostane, závisí i od toho, čo bude robiť Madrid.

Pravdepodobnejšie, žiaľ, je, že prípadná madridská ľavicová vláda bude, naopak, pod enormným tlakom španielskych nacionalistov, aby Kataláncom neustupovala a radšej proti nim pritvrdila. V ústupkoch by však ľavici bránili aj iné dôvody – v Španielsku silnie sociálna nespokojnosť a kompromis s Kataláncami by túto nespokojnosť vo väčšine krajiny len prehĺbil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nezávislosť Katalánska

Komentáre

Teraz najčítanejšie