Denník N

Rakovinou prostaty trpí 9-tisíc Slovákov. Preventívky sú bezbolestné, no muži sa im pre strach a hanbu vyhýbajú

Ak sa rakovina prostaty zachytí včas, šance na vyliečenie sú vysoké. Ilustračné foto – Adobe Stock
Ak sa rakovina prostaty zachytí včas, šance na vyliečenie sú vysoké. Ilustračné foto – Adobe Stock

Rakovina prostaty postihuje najmä mužov po päťdesiatke. Okrem veku hrá významnú rolu aj genetika. Nízke povedomie o ochorení chcú odborníci zmeniť kampaňou Dal som to. Zapojili sa do nej aj boxer Tomi „Kid“ Kovács či Fusakle.

Rakovina prostaty patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia mužov. Tento rok pribudne na Slovensku okolo 2 500 pacientov s týmto ochorením, okolo 700 ľudí mu podľahne.

Odhaduje sa, že rakovinou prostaty u nás trpí celkovo 9-tisíc mužov.

Rakovina prostaty postihuje najmä mužov po päťdesiatke. „Muži mladší ako 50 rokov majú riziko ochorenia pod 1 percento, no s vekom sa zvyšuje. 80 percent prípadov rakoviny prostaty tvoria muži nad 65 rokov,“ vraví urológ Ivan Minčík, prezident Slovenskej urologickej spoločnosti.

Ak sa ochorenie zachytí včas, šance na vyliečenie sú vysoké, no slovenskí muži sa preventívnym prehliadkam nezriedka vyhýbajú. Keď sa rakovina prostaty odhalí až v metastatickom štádiu, lekári ju už nevedia vyliečiť a len spomaľujú progresiu choroby.

Vyšetrenie trvá do 10 minút a nebolí

„Na Slovensku zachytíme vysoké percento pacientov (zhruba 14 percent) až v pokročilom štádiu ochorenia, keď prognóza nie je dobrá. Je za tým fakt, že muži o svojich problémoch neradi otvorene hovoria, a preto nechodia na preventívne prehliadky,“ vraví lekár Minčík a dodáva, že muži „majú strach a hanbia sa navštíviť urológa“. Podľa neho však preventívne prehliadky „pomáhajú odhaliť ochorenie včas a môžu tak zachrániť život“.

Počas preventívnej prehliadky sa lekár pýta pacienta na prípadné ťažkosti – najmä s močením –, zoberie mu krv a prostatu vyšetrí cez konečník.

Celé vyšetrenie trvá zhruba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie