Denník N

Medik: Z lekárov sú pisári, chceme, aby mali na pacienta viac času a liečili

Medik Martin Pekarčík z UK vystúpi 17. novembra na TEDx Univerzita Komenského s prednáškou Keď lekár nie je samozrejmosťou. Foto N – Tomáš Benedikovič
Medik Martin Pekarčík z UK vystúpi 17. novembra na TEDx Univerzita Komenského s prednáškou Keď lekár nie je samozrejmosťou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Martin Pekarčík a jeho kolegovia vyvíjajú zariadenie S-Case na záznam fyziologických funkcií pacientom – veľké je ako mobil a obsahuje teplomer, glukomer či tlakomer. Vhodné je najmä pre ľudí žijúcich v odľahlých oblastiach v chudobnejších krajinách.

„Je trend, že počet lekárov na Slovensku klesá. Ak by sa pacienti doma monitorovali, zvýšilo by to komfort ľudí aj efektivitu celého systému. Ak má pacient hypertenziu, nemusí chodiť opakovane za lekárom len preto, aby mu zmeral tlak. Spravilo by to zariadenie, ktoré by údaje odoslalo do nemocnice príslušnému personálu,“ hovorí medik Martin Pekarčík.

Ako vznikol nápad na zariadenie S-Case?

S-Case je skratka pre „smart case“, čiže šikovnú škatuľku. Úplne prvotná myšlienka sa zrodila na hodine fyziológie, kde sme si mali navzájom odoberať krv. Môj spolužiak je pri tele – mal som problém nájsť mu žilu, nieto odobrať kvapku krvi. Začal som uvažovať nad tým, ako sa takému človeku robí bezproblémový odber krvi. Prišiel som s nápadom na „vein seeker“, čiže hľadač žíl, ktorý nájde žilu aj pod vrstvou tuku. Zariadenie sme začali vyvíjať, no napokon sme od toho upustili, lebo sme zistili, že hľadanie žily nie je až taký veľký problém.

Druhým impulzom bol návrat maminy z Peru. Keď mi ukazovala fotografie ľudí žijúcich pri jazere Titicaca, rozprávali sme sa o prístupe pacientov k zdravotníckej starostlivosti v Peru a podobných krajinách. Uvedomil som si, že sú to rovnakí ľudia ako my, ktorí chcú mať k dispozícii kvalitnú zdravotnú starostlivosť a žiť lepšie a zdravšie. Išlo o podnet, aby sme vyvinuli zariadenie, ktoré bude malé, prenosné, bude obsahovať senzory na primárnu diagnostiku a hlavne bude pre ľudí, ktorí musia hodiny či dni dochádzať do nemocníc alebo do nich nechodia vôbec, lebo sú ďaleko.

Aké má zariadenie funkcie?

Obsahuje pulzný oximeter na sledovanie pulzu a saturácie krvi kyslíkom, tlakomer s bezdrôtovou manžetou, ktorá odosiela dáta do nášho zariadenia, kontaktný aj bezkontaktný teplomer a glukomer na sledovanie glukózy v krvi.

Nemali ste v pláne zaradiť do zariadenia aj EKG na meranie elektrickej aktivity srdca?

Čip sme vyvinuli, do zariadenia ho môžeme doplniť, no v tejto chvíli sme ho vynechali. Musíme rozmýšľať ekonomicky. Máme záujem o krajiny ako Uganda, Rwanda, Keňa a Ghana a tamojší lekári nám hovoria, že musíme uvažovať ako miestni obyvatelia. Ak by sme do S-Case dali EKG, zariadenie by sme predražili možno o 200 eur, takže by si ho nekúpili, lebo priemerný plat nízkotrénovaného pracovníka v tých krajinách je na úrovni 200 až 300 eur.

Ako ste sa dostali do kontaktu s miestnymi lekármi z Rwandy či Ghany?

Existuje viacero spôsobov, môžete napríklad písať organizáciám, ktoré v krajinách pôsobia, ako sú Lekári bez hraníc. Veľmi nám pomáha LinkedIn – ide o super nástroj, ktorý nám umožňuje efektívne osloviť miestnych lekárov. Práve teraz som četoval s lekárkou, ktorá má ambulanciu v Ugande.

O čom ste sa bavili?

O tom, ako by jej pomohlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Technológie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie