Denník N

Štyri pravidlá, ako pracovať efektívne mimo officu

Globálna spoločnosť Dell zamestnáva v Bratislavskom centre 2400 ľudí, pričom takmer 550 z nich je zapojených do programu Dell Connected Workplace, čo znamená, že využívajú možnosť práce z domu. Flexibilita je totiž jedna z firemných hodnôt, ktorú si v Dell vážia najviac. Zisťovali sme, čo zamestnancom funguje najlepšie a ako pristupujú k práci z domu.

Prvé pravidlo: Prezlečte sa

Či už pracujete z domu celý čas alebo len jeden deň v týždni, počas vášho pracovného času by to mala byť viac práca ako domov. Dosiahnuť sa to dá jednoducho. Prezlečte sa, akoby ste išli z domu preč. „Keďže ráno vozím syna do škôlky, musím sa obliecť ako do práce. Zostávam v tom aj po návrate domov, pretože sa snažím navodiť si pocit, že som v kancelárii,“ hovorí Ľubica Sodomová, ktorá pracuje z domu už päť rokov.

Pôvodne si ani neuvedomila, ako si prezliekaním pomáha, dnes si však už prácu z domu inak predstaviť nedokáže. Čím viac si totiž upravíte podmienky ako v naozajstnej práci, tým úspešnejší v navodení pracovnej atmosféry budete. Pracovná doba sa pre Ľubicu končí vtedy, keď odíde po syna. Čo dovtedy nestihne, k tomu sa dostane na nasledujúci deň. V Dell totiž nevyhodnocujú pracovné tempo priebežne, orientujú sa podľa deadlineov. Ak ich stíha, nikto sa nepýta na pracovný režim.

Druhé pravidlo: Stanovte si koniec pracovnej doby

Predstavte si, že zostáva päť minút do sedemnástej a vy sa rozhodnete urobiť už len toto. Lenže prejde dvadsať minút a objaví sa ďalšie zadanie. Samozrejme, znovu urobíte už len toto. Takto to môže pokračovať až k večerným správam.

„Človek ľahko skĺzne do modu, keď neoddeľuje súkromný život od pracovného. Celý deň má zapnutý počítač a má pocit, že neustále pracuje. Keď som nemala dieťa, veľmi ľahko sa mi stalo, že večer o ôsmej som si uvedomila, že som sa zabudla naobedovať a ešte stále sedím za počítačom. Zvykla som si totiž hovoriť, že dokončím už len toto,“ spomína Sodomová.

Marek Švec chcel prácu z domu najprv len vyskúšať a nakoniec nedá na pravidelný home office dopustiť. Stráži si však, aby ho nepohltil až príliš. „Hovorí sa, že práca by sa nemala nosiť domov, no pri práci z domu ju tam máte prirodzene. Nevýhodou je, že človek odtiaľ neraz pracuje dlhšie ako v kancelárii. V mojom prípade platí, že z domu urobím viac, lebo si prestávky dávam podľa seba a nie som vyrušovaný kolegami na kávu či obed. Treba však začať v rovnaký čas a vytvoriť si z toho rutinu,“ vysvetľuje Švec.

Vitajte v Dell!

Radi by ste si vyskúšali flexibilné pracovné prostredie na vlastnej koži? Hľadáme ľudí, ktorí budú doma efektívni rovnako ako v kancelárii. Pozrite si čerstvé pracovné ponuky na karieravdell.sk

Tretie pravidlo: Zostaňte na jednom mieste

Veľkou výhodou práce z domu je možnosť navrhnúť si pracovné miesto podľa seba. Marek Švec to poňal vo veľkom štýle. Púšťa si džez a zapaľuje vonné tyčinky. „Doma som si vytvoril svoj priestor na prácu a pracujem len tam. Maximalizujem tým komfort a cítim sa pohodlnejšie, vďaka čomu som produktívnejší,“ priznáva Švec.

Zároveň je pri zariaďovaní pracovného kútika dôležité myslieť na zdravie. „Pre zaradenie do programu musíme predložiť fotografiu pracovného miesta, že máme vhodnú stoličku aj stôl, aby nám práca z domu neškodila po zdravotnej stránke. Okrem toho musíme mať vhodné internetové pripojenie, na ktoré nám prispieva Dell formou príspevku podľa počtu odpracovaných dní z domu,“ približuje Zuzana Lenčešová.

Týka sa to aj Martina Sliackeho, ktorý v Dell stážuje už trištvrte roka popri vysokej škole. Keď práve nie je na Ekonomickej univerzite a neučí sa na skúšky, pracuje buď priamo v Dell, alebo z ľubovoľného miesta. „Prácu z domu využívam príležitostne, záleží od aktuálneho programu. Celkovo je to veľmi flexibilné, dá sa dohodnúť pomerne jednoducho. Keď nie som na centrále, najčastejšie pracujem z univerzitnej knižnice a niekedy aj počas návštevy u rodičov,“ hovorí Sliacky.

Štvrté pravidlo: Komunikujte s kolegami

„Neviem si predstaviť pracovať celý týždeň z domu. Asi by som začal trpieť izoláciou od kolektívu,“ odpovedá Marek Švec na otázku, či by chcel pracovať z domu viac ako dva dni v týždni. Práve obmedzený kontakt s kolegami spomínajú členovia programu Dell Connected Workplace najčastejšie.

Ľubica Sodomová za nimi cestuje tri dni v týždni autobusom z Nitry: „Do Bratislavy dochádzam autobusom, čo je pre mňa veľmi dobré, nakoľko mám čas oddýchnuť si, niečo si prečítať alebo si poobede dorobiť veci, ktoré som nestihla.“

Ľubica, Zuzana, Marek aj Martin sa zhodujú, že vďaka práci z domu si dokážu lepšie manažovať súkromie aj domácnosť a šetria čas dochádzaním do práce. A keď už do nej idú, je to skôr kvôli dôležitejšiemu meetingu a vždy hromadnou dopravou alebo pešo.

Martin Sliacky aj preto pripúšťa, že sa po skončení vysokej školy pokúsi zamestnať v Dell na plný úväzok. Mohlo by sa mu to podariť, veď Dell má v súčasnosti otvorených viac ako 100 pracovných pozícií.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie