Denník N

ĽSNS šíri propagandu cez rasistický web Prehľad správ, zastrešuje ho bývalý vodca Pospolitosti

Prepojením webu Prehľad správ s ĽSNS je bývalý vodca Slovenskej pospolitosti Marcel Urban, ktorý je dnes okresným predsedom Kotlebovej strany v Novom Meste nad Váhom. Vizualizácia - N
Prepojením webu Prehľad správ s ĽSNS je bývalý vodca Slovenskej pospolitosti Marcel Urban, ktorý je dnes okresným predsedom Kotlebovej strany v Novom Meste nad Váhom. Vizualizácia – N

Kotleba vystupuje v posledných mesiacoch umiernenejšie, protirómske vášne však priživuje cez anonymné weby, ktoré sa snažia vyzerať ako štandardné spravodajské denníky.

Pri zbežnom pohľade na web Prehľad správ môžete nadobudnúť pocit, že je to bežný spravodajský portál. Vidíte stĺpec s krátkymi správami, rubriky „z domova“, „zo zahraničia“, „ekonomika“ či „kultúra“. Je to štandardná štruktúra internetového denníka.

Pri bližšom skúmaní si už všimnete, že miesto článkov o Kočnerovi a korupčných kauzách prevažujú témy ako migranti, sexuálne menšiny a západný svet. A medzi nimi sem-tam vyskočí novinka o Kotlebovej ĽSNS.

„Kotlebovci vystrkujú rožky už aj v zahraničí, v Prahe si otvorili vlastný konzulát“, „Milan Mazurek totálne naložil svojmu nástupcovi“, „Kotleba Harabinovi: Liberáli nariekajú a kvília nad naším prípadným spojenectvom“.

Pozornejší čitateľ môže získať podozrenie, že tento web napomáha Marianovi Kotlebovi, istotu však nemá. Názov webu „Prehľad správ“ pôsobí neutrálne, nikde nevidieť logo ĽSNS a nenájdete tam ani názov vydavateľa či členov redakcie.

Hlavná stránka webu Prehľad správ na bežného čitateľa môže pôsobiť ako stránka štandardného spravodajského denníka.

Bývalý gardista

Články Prehľadu správ sa na Facebooku bežne zobrazujú desaťtisícom čitateľov. Pravdepodobne len minimum z nich vie, že ich zastrešuje známa postava extrémistickej scény Marcel Urban, okresný predseda ĽSNS v Novom Meste nad Váhom. Práve jeho osoba formálne spája anonymný web Prehľad správ s Kotlebovou stranou.

Urban sa s Kotlebom pozná dlhé roky, pôsobili spolu ešte v Slovenskej pospolitosti, kde Kotleba začínal. V marci 2011 dokonca Urbana zvolili za „vodcu“ Pospolitosti.

Na fotografiách z vtedajšieho snemu sedí v uniforme pripomínajúcej Hlinkovu gardu spoločne s niekoľkými súčasnými poslancami ĽSNS vrátane Kotlebu.

Marec 2011: Nový „vodca“ Marcel Urban (v strede), naľavo súčasný poslanec ĽSNS Rastislav Schlosár, napravo od Urbana skoro-poslanec za ĽSNS Andrej Medvecký, ktorý sa neujal mandátu, keď sa ukázalo, že je obžalovaný z ťažkého ublíženia na zdraví. Foto – Pospolitosť.

Po voľbách 2012 Urban spoločne s členmi „kotlebovského“ krídla Slovenskej pospolitosti odišli a začali sa angažovať v ĽSNS. Neskoršie vedenie Pospolitosti ich obviňovalo z intríg a zo sprenevery.

„Keď sa Kotlebovi nepodarilo ovládnuť Slovenskú pospolitosť, tak sa pokúsil ju zničiť. Napríklad tým, že spolu s Urbanom spreneverili finančné prostriedky, ukradli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie