Denník N

Dve nahnevané matky organizujú športové kurzy. Nepáčilo sa im, ako trénovali deti v profikluboch

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Boli sklamané z profesionálnych športových klubov, a tak sa rozhodli organizovať na bratislavských školách krúžky s profesionálnymi trénermi. Najväčší úspech má krúžok parkouru – boli sme sa pozrieť, ako to tam vyzerá.

Len čo prejdú deti na Základnej škole Pankúchova prahom telocvične, rozbehnú sa ako zmyslov zbavené. Povyliezajú na kopu na seba naskladaných žineniek a čakajú na trénera. Po celom dni za lavicou ich teraz čaká hodina, počas ktorej budú cvičiť gymnastiku tak, že si to ani nestihnú uvedomiť.

Tieto deti chodia každý týždeň po vyučovaní na netradičný krúžok parkouru, ktorý ponúka na niektorých bratislavských školách združenie Benitim. Parkour je v podstate gymnastika, ktorá je pre deti príťažlivejšia – poznajú ju z videí sprevádzaných hiphopovou hudbou.

Predvádzajú ju mladí ľudia v kapucniach a ich pomôckami sú mestské pouličné prvky. Namiesto kladiny preskakujú zábradlie, namiesto švédskej debny ploty.

„V parkoure ide o to, aby ste prekonali prekážku čo najefektívnejšie. Napríklad utekáte na autobus, tak musíte preskočiť prekážku čo najrýchlejšie. Obyčajní ľudia majú problém preskočiť plot, ale parkourista ho preskočí tak, že si ho ani skoro nevšimne,“ vysvetľuje Erik Takáč, tréner parkouru.

Foto N – Vladimír Šimíček

Nie je prekvapením, že medzi deťmi je parkour obľúbený. „Je to mediálny boom, vidia to na sociálnych sieťach a je to pre ne nesmierne atraktívne. Keď vidia, čo všetko tréneri dokážu, hneď by to chceli robiť,“ tvrdí Dana Becová, spoluzakladateľka občianskeho združenia Benitim, ktoré športový kurz ponúka. Skúšali parkour kombinovať aj so sebaobranou, ale nefungovalo to – parkour u detí absolútne prevážil.

Ako to vyzerá na tréningu?

Na krúžok parkouru v bratislavskej základnej škole na Pankúchovej prišli deti od druhákov až po piatakov, chlapci aj dievčatá. Sú to rôzne typy detí – aj tie robustnejšie, ktoré zvládnu silno hádzať loptou, aj útle s okuliarmi, ktoré s ľahkosťou spravia stojku na hlave.

Zásadou však je, že krúžky ponúkajú zakladateľky firmy Benitim pre všetky deti, nerobia žiadne výberové konania, aby športovala čo najširšia masa detí. „Nie všetci majú na parkour predispozíciu. Neposielame ich však preč, pretože podstatné je, aby sa hýbali, každý v rámci svojich možností. Preto musia tréneri pracovať na našich tréningoch individuálne, aby sme nikoho neodradili,“ hovorí Andrea Čvapková.

No ešte predtým, než budú deti robiť štýlové parkourové saltá, musia zvládnuť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie