Denník N

Záhadný svedok Cvik hovoril, ako dal Kočner do obehu piatu zmenku

Svedok Ivan Cvik. Foto – TASR
Svedok Ivan Cvik. Foto – TASR

Obchodníka s informáciami Cvika navrhol vypočuť prokurátor Šanta, ale aj on napokon hovoril, že to nie je až také podstatné.

Streda je posledný deň trojdňového pojednávania v kauze zmenky. Marian Kočner a Pavol Rusko sú obžalovaní, že sfalšovali štyri zmenky za približne 69 miliónov eur a chceli tak podviesť televíziu Markíza.

Posledné pojednávanie sa však netýkalo týchto štyroch zmeniek. Na súd ráno prišiel vypovedať podivný obchodník s informáciami Ivan Cvik. Rozpovedal príbeh, ako mu vraj Kočner v lete 2017 na približne mesiac odovzdal v obálke zmenku podpísanú Ruskom, za ktorú ručila Markíza, v hodnote 26 miliónov eur. Kočner vraj od neho chcel, aby zmenku ponúkol na predaj kamarátom alebo ich kamarátom. Takto ju vraj napríklad ponúkol Alexandrovi Rozinovi, ktorý Kočnerovi odkázal, nech za ním s takýmito vecami nechodí.

Zber a analýza informácií

Kto je Ivan Cvik? V minulosti bol právoplatne odsúdený za ekonomické trestné činy. Nie je známe, za aké. Vystupoval ako bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby, ktorý sa momentálne živí obchodovaním s rôznymi informáciami, kontakty so SIS odmietol. Vyhlásil tiež, že nie je potrebné ho zbaviť mlčanlivosti. Ak by bol v SIS, bolo by to nevyhnutné.

„Máme v tomto smere určité informácie, ktoré nemôžem ďalej posúvať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Pavol Rusko

Slovensko

Teraz najčítanejšie