Denník N

Prezidentka vracia 50-dňové moratórium poslancom a vidí v ňom zjavnú protiústavnosť

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ak poslanci prelomia prezidentkino veto, Zuzana Čaputová už teraz avizuje, že novela k volebnej kampani skončí na Ústavnom súde. Nových sudcov tak čaká prvá vážna skúška.

Prezidentka Zuzana Čaputová expresne rýchlo vracia poslancom novelu o 50-dňovom moratóriu na predvolebné prieskumy. V zmene, ktorú pretlačili poslanci Smeru a SNS s pomocou kotlebovcov minulý pondelok, vidí prezidentka protiústavnosť.

Čaputová zároveň hovorí, že ak parlament prelomí 76 hlasmi jej veto, obráti sa na Ústavný súd a požiada súd aj o to, aby pozastavil účinnosť novely.

Parlamentné voľby budú 29. februára 2020, a keby nový zákon platil, posledný prieskum by mohol byť 10. januára. Poslanci budú o vete prezidentky hlasovať na schôdzi, ktorá sa začne na konci novembra, a nie je jasné, ako rýchlo prípadne Ústavný súd rozhodne.

„Som presvedčená o tom, že novela je v rozpore s viacerými ústavou garantovanými právami,“ povedala prezidentka. Vidí v nej rozpor s právom na informácie a novela podľa nej potláča aj politickú súťaž a je v rozpore s princípom právnej istoty. Je to podľa nej preto, lebo novela nadobudne účinnosť, keď už volebná kampaň prebieha.

Foto N – Vladimír Šimíček

Nepodpíše ani za cenu neskoršieho verdiktu

Termín volieb vyhlásil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v pondelok. Od zverejnenia tohto vyhlásenia v Zbierke zákonov sa začala oficiálna kampaň.

Prezidentka nezvažovala, že by novelu rovno podpísala, a hneď sa obrátila na ústavných sudcov, aby ju posúdili.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie