Denník N

Nevydarený syn, ktorý môže položiť Trumpa. Kto je Hunter Biden a čo robil v ukrajinskej firme

Joe Biden a jeho syn Hunter Biden (vpravo). Foto - TASR/AP
Joe Biden a jeho syn Hunter Biden (vpravo). Foto – TASR/AP

Hunter Biden žije najmä z otcovho mena. Syn možného Trumpovho súpera je jednou z hlavných postáv impeachmentu amerického prezidenta. 

Joe Biden mal dvoch synov: Beaua a Huntera. Bývalý americký viceprezident sa netají tým, ktorého z nich vnímal ako toho sľubnejšieho.

Staršieho Beaua vo svojej autobiografii nazval ako „Joe Biden 2.0“.

„Zdedil po mne to najlepšie, žiadne moje chyby,“ napísal v autobiografii podľa magazínu New Yorker. Veril, že Beau Biden, vojnový veterán z Iraku, ktorý pracoval ako hlavný štátny zástupca v štáte Delware, sa raz môže stať americkým prezidentom.

Tento sen sa mu nesplnil. Beau Biden v roku 2015 zomrel na rakovinu mozgu.

Bola to ďalšia tragédia v rodine Bidenovcov. V roku 1972 zahynula pri autonehode na vianočných nákupoch manželka Joea s ročnou dcérou. V aute boli aj obaja synovia, ktorí však nehodu so zraneniami prežili. V tom čase dvojročný Hunter mal poranenú lebku.

Čierna ovca rodiny

Na rozdiel od staršieho brata je Hunter Biden považovaný skôr za čiernu ovcu rodiny. Prepadol alkoholu aj drogám. Prvá manželka pri rozvode v dokumentoch napísala, že míňal enormne veľa peňazí na „drogy, alkohol, prostitútky, striptízové kluby a dary ženám, s ktorými mal styk“.

Mimochodom, Hunter chodil dva roky aj so svojou švagrinou – vdovou po svojom mŕtvom bratovi –, v čom rodina aspoň verejne nevidela problém.

Hunter, ktorý dostal meno po rodnom priezvisku matky, vyštudoval podobne ako otec a brat právo. Pôsobil vo viacerých firmách, bol lobista či právnik. Do mnohých funkcií mu pomohlo hlavne jeho priezvisko. To nie je v americkej politike úplne výnimočné.

Na rozdiel od iných sa však vďaka tomu Hunter Biden dostal do centra sporu amerického prezidenta Donalda Trumpa s demokratmi v kongrese. Trump v lete nabádal nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby verejne znovu otvoril vyšetrovanie ukrajinskej energetickej firmy Burisma, kde v rokoch 2014 až 2019 pôsobil vo vedení Hunter Biden.

Veril, že to ublíži jeho otcovi, ktorý sa môže stať jeho súperom vo voľbách takto o rok.

Demokrati Trumpa vinia, že využíval zahraničnú politiku na politické ciele (pozdržal Ukrajine vojenskú pomoc), čo je zneužitím právomocí prezidenta. Ako len štvrtý americký prezident v histórii preto od minulého týždňa čelí procesu impeachmentu. A aj keď je to momentálne skôr nereálne, hrozí mu odvolanie z Bieleho domu.

Portál Vox to preto nazval čudnou iróniou. „Hunter sa môže napokon stať najužitočnejším členom rodiny,“ napísal.

Hunter Biden (vľavo) s otcom a dcérou Finnegan na návšteve Číny v roku 2013. Foto – tasr/ap

Jar 2014 na Ukrajine

Začiatkom roka 2014 prežívala Ukrajina historické chvíle. Po protestoch na Majdane ušiel z krajiny prezident Viktor Janukovyč, ktorý odmietol asociačnú dohodu s Európskou úniou. Spolu s ním utekali mnohí politici a oligarchovia, ktorí sa za jeho éry podozrivo obohatili. Niektorí v takom chvate, že zbúrali detektor kovu na doneckom letisku.

Podozrenia padali aj na Mykolu Zločevského, jedného z najbohatších Ukrajincov. Novinári ukázali dronmi, ako vyzerajú dve vily (alebo skôr zámky) jeho rodiny a blízkych, ktoré pri sebe stoja neďaleko Kyjeva.

Jeho dcéra si zriadila obchod s luxusnými produktmi nazvaný Zlocci, v ktorom predáva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie