Denník N

Norbert Bödör bol na súde, aby poupratoval v majetkoch, odmieta, že by sa sťahoval zo Slovenska

Zľava Peter Brath (Bonul), Attila Végh (zápasník), Matúš Mečár (zápasník), v súčasnosti trestne stíhaný Norbert Bödör, Eduard Gereg (podnikateľ) a Milan Mihálik (bývalý policajný funkcionár v NAKA). Foto - archív
Zľava Peter Brath (Bonul), Attila Végh (zápasník), Matúš Mečár (zápasník), v súčasnosti trestne stíhaný Norbert Bödör, Eduard Gereg (podnikateľ) a Milan Mihálik (bývalý policajný funkcionár v NAKA). Foto – archív

Kočnerov kamarát po prihlásení pobytu v Dubaji ruší aj bezpodielové spoluvlastníctvo s manželkou.

Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör je jedným z najdôležitejších aktérov v komunikácii, ktorú viedol Marian Kočner v aplikácii Threema.

Bödöra zo žiadneho trestného činu neobvinili, príbuzný bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara však už podniká kroky, akoby niečo také prichádzalo do úvahy. Nechal si súdne zrušiť bezpodielové spoluvlastníctvo majetku (BSM) s manželkou Petrou Bödörovou. Minulý štvrtok mal v súvislosti s tým na okresnom súde v Nitre pojednávanie.

Podnikatelia Bödörovci a BSM

O Bödörovi sa vie, že mal kontakty na vysokopostavených policajných funkcionárov. Keď ho mala polícia vlani zadržať v súvislosti z vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka, on sa o ich zámere dozvedel a sám prišiel na policajnú stanicu.

Zaujímavá bola už informácia Investigatívneho centra Jána Kuciaka, že si Bödör minulý rok v luxusnom rezorte v Dubaji zariadil trvalý pobyt a postupne sa oficiálne stiahol z viacerých firiem, v ktorých mal podiely. To navodzuje otázku, či sa postupne nepresúva do zahraničia a nezabezpečuje sa tak pred možnosťou, že by mu úrady mohli zabaviť majetok alebo začali kontrolovať legálnosť jeho nadobudnutia.

Súd už zabavil (nie úspešne) majetok odsúdenému daňovému podvodníkovi Ladislavovi Bašternákovi a podľa obžaloby vo veci vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to žiada prokurátor aj v prípade Kočnera.

Bonul je firma Bödörovcov, ktorá vyrástla za vlád Smeru. Foto N – Tomáš Benedikovič.

Novinkou teraz je, že Norbert Bödor a jeho manželka Petra mali na nitrianskom súde pojednávanie o „zrušení bezpodielového spoluvlastníctva majetku za trvania manželstva podľa paragrafu 148 a odseku 2 Občianskeho zákonníka“. Neznamená to, že sa rozvádzajú, čo je najčastejší dôvod rušenia bezpodielového spoluvlastníctva majetku.

To je počas manželstva možné zrušiť len v dvoch prípadoch. „Zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom“ a druhá možnosť je práve podľa paragrafu 148 a. Píše sa v ňom, že súd na návrh zruší BSM „v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť“.

Bödör odpovedal Denníku N s poznámkou, že ide o jeho súkromnú záležitosť a z otázok je „zrejmá ich špekulatívnosť a snaha zahmlievať podstatu veci“. Ďalej píše, že spolu s manželkou podnikajú, a preto súd považoval tento návrh na zrušenie BSM za plne legitímny.

Otázky, či má rušenie BSM niečo s jeho možnými obavami, že by mu súd mohol zaistiť majetok, prípadne s jeho možným odchodom zo Slovenska, označil za „špekulatívne a zavádzajúce“. Na otázku, akého majetku okrem spoločného domu v Nitrianskych Hrnčiarovciach sa zrušenie BSM týka, neodpovedal.

Zvláštne pôsobí, že si Bödörovci rušia BSM pre podnikanie práve teraz. Norbert Bödör podľa obchodného registra podniká viac ako 15 rokov, Petra Bödörová viac ako desať rokov a najmenej tak dlho sú aj manželia.

Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic vraví, že rušenie BSM počas manželstva nie je neštandardným právnym úkonom, aj keď „v súhrne ďalších vecí to môže niečo znamenať“.

Norbert Bödör (prvý sprava) ako akcionár FC Nitra v roku 2012.

Lipšic si myslí, že vyšetrovanie vraždy novinára trvá už pomerne dlho. „Nepoznám detailne dôkaznú situáciu, ale trvá to už v niektorých prípadoch takmer rok a to sa mi zdá, že je neúmerne dlho. Očakával by som, že by orgány činné v trestnom konaní a v prípade vyšetrovania týchto trestných činov postupovali razantnejšie,“ zareagoval na otázku, či má informáciu o tom, že by Bödörovi hrozilo, že ho obvinia.

Adresa Dubaj

Norbert Bödör sa podľa dokumentov, ktorými disponuje Investigatívne centrum Jána Kuciaka, v Dubaji usadil v júli minulého roka, teda mesiac po tom, ako zatkli jeho kamaráta Kočnera. Nadobudol tam trojročné víza ako zamestnanec spoločnosti Segment International Consultancy. Firma má neznámych vlastníkov, Bödör v nej figuruje ako investor. Trvalý pobyt má v Kempinski Residences na umelom ostrove Palma v Dubaji. Za prenájom apartmánu platí zhruba 44-tisíc eur ročne.

Bödör mal v minulosti pomerne rozsiahle aktivity v oblasti vinárstva, stavebníctva, kovovýroby či opravy áut a hodnota jeho firiem bola niekoľko miliónov eur. Z biznisu sa však postupne podľa nadácie Zastavme korupciu sťahoval.

Norbert Bödör je synom Miroslava Bödöra, ktorý je majiteľom najväčšej slovenskej bezpečnostnej služby Bonul. Bödör mladší jej vlastníkom ani spoluvlastníkom nebol, ale krátko bol prokuristom Bonulu.

Vianočný večierok tejto firmy osobne navštívil aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý priznáva, že sa s Miroslavom Bödörom pozná. Firma rástla za vlád Smeru a získala veľa štátnych zákaziek. Bonul pracoval pre Slovenský vodohospodársky podnik, Sociálnu poisťovňu, ministerstvo obrany, Slovenskú poštu či ministerstvo hospodárstva. Zákazky mali hodnotu mnoho miliónov eur a nešlo len o bezpečnostný servis, firma sa prepracovala aj k stavebným zákazkám.

Bödör v Threeme

Podľa komunikácie Kočnera a Bödöra cez Threemu bol nitriansky podnikateľ hlavnou spojkou mafiána na špeciálnu prokuratúru a jej šéfa Dušana Kováčika. Kočner a Bödör ho volajú Dušan a píšu si, aké informácie od neho chcú, ale aj rozhodnutia. Zo správ vyplýva, že sa Kováčik s Bödörom pravidelne stretával. Kováčik to poprel. „Podsúvané nepravdivé tvrdenie Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odmieta. Vždy postupoval v trestných veciach v súlade so zákonom, žiadnej nepovolanej osobe neposkytol žiadne údaje z trestných vecí.
informácie o neexistujúcom ‚kamarátstve‘ s osobou Norberta B. má len z médií. Nemá s ňou žiadny a už vôbec nie tzv. nadštandardný vzťah. Na žiadne takéto stretnutie si špeciálny prokurátor nespomína,“ reagovala hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Podľa výpovede Petra Tótha lustrovanie 29 novinárov a ich rodín vrátane zavraždeného Jána Kuciaka v policajných databázach sprostredkoval pre Kočnera práve Norbert Bödör.

„Opýtal som sa ho preto, či by takéto základné informácie vedel získať prostredníctvom svojho známeho Norberta Bödöra. Marian Kočner povedal, že to zabezpečí, a začiatkom roka 2017 mi naozaj doručil bielu obálku formátu A4, v ktorej boli lustrácie 28 novinárov s vyhotovenými vzťahovými diagramami,“ vypovedal Tóth.

Aj polícia vo svojich hodnoteniach komunikácie podnikateľa s mafiánom píše, že „je zrejmé, že Norbert Bödör viackrát zabezpečoval pre Mariana Kočnera lustrácie v policajných evidenciách“.

Obaja aj podľa interpretácie polície v Threeme vystupovali ako ľudia, ktorí konajú v prospech Smeru. „Je zrejmé, že Kočner koná spoločne s Norbertom Bödörom v prospech politickej strany Smer. Podľa komunikácie je ochotný vždy pomáhať Robertovi Ficovi, je mu verný, obetuje sa pre Smer, navrhuje a podniká kroky na to, aby sa strana Smer udržala pri moci, a to aj za vlastné peniaze, ako napríklad ovplyvňovanie verejnej mienky prostredníctvom médií, snaha o ovplyvňovanie rôznych politických postov, na čo mu napríklad slúžili aj informácie, ktoré dokázal získať ešte pred ich medializáciou,“ napísal vyšetrovateľ.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bödörovci

Slovensko

Teraz najčítanejšie