Denník N

Je úspešná, vplyvná, inteligentná, zabezpečená. Stále to však nestačí – nemá muža ani dieťa

Emma Watson. Foto – TASR/AP
Emma Watson. Foto – TASR/AP

Stále viac žien sa prestáva stresovať či znepokojovať nad tým, že ani v istom veku nedosiahli to, čo sa považuje za „prirodzené“.

Britská herečka Emma Watson oslávi o pár mesiacov tridsať rokov a v rozhovore pre magazín Vogue hovorí aj o tom, ako cíti „podprahové odkazy“ či obavy, či vo svojom živote dosť dosiahla. „Ak nemáte manžela, ak nemáte dieťa, je to neuveriteľná miera úzkosti,“ hovorí herečka, ktorá je známa aj svojimi feministickými aktivitami, napríklad aj na pôde OSN.

Hoci Watson vyhlási aj to, že sa jej napokon podarilo dosiahnuť vyrovnanosť a spokojnosť s tým, že nie je zadaná, naliehavosť, s akou hovorí o tom, čo sa očakáva od žien v jej veku, naznačuje, že ju to dlho trápilo. A ukazuje to tiež na to, ako spoločnosť stále na ženu, ktorá v istom veku nemá partnera či dieťa, tlačí, ako ju kritizuje, zahanbuje, zosmiešňuje.

„To, že filmová hviezda, držiteľka BAFTA, ambasádorka OSN, absolventka Brownovej univerzity a Oxfordu Emma Watson povie, že cítila tlak, že okolo tridsiatky nemá dieťa a manžela, má veľkú výpovednú hodnotu,“ napísala reportérka BBC Louise Ridley na svojom Twitteri. Jednoducho: žena môže byť úspešná, vzdelaná, oceňovaná vo svojej profesii aj za svoje postoje, schopná sa o seba finančne postarať a stále to nestačí.

A čo potom žena v podobnej situácii, ktorá nie je celebrita? Neprenasledujú ju paparazzi, ani o nej bulvár nepíše, že si nie je schopná udržať chlapa a „ako je možné, že toto telo nikto nechce?“, ale neznamená to, že je uchránená od invázie otravných otázok, komentárov, nevyžiadaných rád.

Tie vyplývajú z toho, že v spoločnosti je stále zafixovaná idea, že úplné šťastie človek dosiahne až vtedy, keď sa ocitne v partnerskom vzťahu, manželstve a obklopený deťmi. Behaviorálny vedec z London School of Economics Paul Dolan pritom Guardianu povedal, že „tradičné míľniky ako manželstvo či rodina nie vždy korelujú s nárastom šťastia“. Jeho výskum dokonca zistil, že ženy, ktoré žijú samy a sú bezdetné, žijú dlhšie, šťastnejšie a zdravšie životy.

Pre mužov to však neplatí – im podľa prieskumov manželstvo prospieva.

Opýtali by ste sa to kolegu?

33-ročná manažérka v nadnárodnej spoločnosti Petra hovorí, že otázky, kedy si konečne niekoho nájde a usadí sa, počúva zhruba od 27 rokov. „Mama sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie