Denník N

Najvyšší súd má škandál s odmenami a so zákazkami, bývalá a súčasná šéfka si posielajú tvrdé odkazy

Jarmila Urbancová, ktorá teraz ako podpredsedníčka vedie Najvyšší súd (vpravo) a bývalá predsedníčka súdu Daniela Švecová. Foto – TASR
Jarmila Urbancová, ktorá teraz ako podpredsedníčka vedie Najvyšší súd (vpravo) a bývalá predsedníčka súdu Daniela Švecová. Foto – TASR

(Aktualizované 8. 11. – doplnené o stanovisko Ivana Soleja) Kancelár bývalej predsedníčky Najvyššieho súdu, ktorý mal na starosti veľké zákazky, dostával odmeny a zarábal lepšie ako premiér. Dočasná šéfka súdu Jarmila Urbancová sa pustila do svojej predchodkyne Daniely Švecovej.

Po rokoch Štefana Harabina to vyzeralo, že na Najvyššom súde už nie sú škandály s odmenami. Po odchode Daniely Švecovej z postu predsedníčky sa však ukázali závažné podozrenia. Švecová sa pre ne dostala do ostrého sporu so svojou následníčkou, podpredsedníčkou Jarmilou Urbancovou, ktorá nateraz súd vedie.

Sudkyne si vymieňajú mimoriadne kritické odkazy.

Rozhádalo ich hospodárenie súdu, na ktoré upozornil vládny audit, a aj kontrola Urbancovej.

Ako vinník sa javí bývalý riaditeľ Kancelárie Najvyššieho súdu Ivan Solej, ktorého Urbancová v polovici októbra zo dňa na deň prepustila. Dôvodom boli zistenia vládneho auditu. A teraz postupne vychádza najavo, že Solej sa mal na Najvyššom súde veľmi dobre. Ako upozornil denník SME, len tento rok na odmenách dostal 13-tisíc eur.

Bývalý kancelár šéfky Najvyššieho súdu Ivan Solej. Foto – TASR

Odmeny priamo od Švecovej

Solejovi k nadštandardnému príjmu pomohli najmä tri odmeny v priebehu deviatich mesiacov. Dvakrát dostal navyše po päťtisíc eur a raz trojtisícovú odmenu. K tomu mesačne dostával 870 eur príplatok za riadenie, a to všetko s „posvätením“ predsedníčky súdu Švecovej.

Solej tak zarábal viac ako sudcovia Najvyššieho súdu. Jeho príjem v tomto roku už prevyšuje minuloročný príjem premiéra či predsedu parlamentu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie