Denník N

Keď potreboval hokejku, mama celý víkend tmelila plot. Príbeh Čecha Pastrňáka, ktorý kraľuje NHL

David Pastrňák. (AP Photo/John Locher)
David Pastrňák. (AP Photo/John Locher)

Keď sa David Pastrňák dozvedel, že ho Boston Bruins draftoval do NHL, urobil symbolické gesto. Najskôr poslal bozk do neba svojmu zosnulému otcovi a potom objal svoju mamu.

Pastrňák bol považovaný za veľký talent, ale v NHL zrejme prekonal všetky očakávania. 23-ročný Čech je v súčasnosti najlepším hráčom NHL v kanadskom bodovaní aj najlepším strelcom ligy.

Po prvých pätnástich zápasoch má 30 kanadských bodov (15 gólov a 15 asistencií). Boston opäť patrí medzi najlepšie tímy ligy a ťahá ho najmä Pastrňák a jeho súhra s Patricom Bergeronom a Bradom Marchandom.

Za úspechom českého hokejistu je nielen talent, ale aj pozoruhodný a ťažký životný príbeh.

Štyri góly proti Anaheimu:

Chcel byť brankárom

Pastrňák prežil väčšinu detstva v skromných pomeroch. Jeho otec a bývalý hokejista Milan sa od rodiny odsťahoval, no Davida brával na ľad vždy, keď to bolo možné.

Finančné náklady na hokej však spočiatku pokrývala len jeho mama Marcela Ziembová, ktorá mala v istých chvíľach tri zamestnania naraz.

Keď mal Pastrňák sedemnásť, bol hráčom švédskeho Södertälje a pre klubový web povedal, že vždy chcel byť brankárom. Výstroj bol ale príliš drahý, tak začal hrať v útoku.

Kritická situácia však nastala napríklad vtedy, keď David zlomil hokejku.

„Vždy sme to nejako vyriešili, našla som si brigádu. Raz som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie