Denník N

Ako sa to začalo rozpadávať: novinári z Východu spomínajú na pád Berlínskeho múru (+film)

Médiá v Československu o páde Berlínskeho múru písali v roku 1989 len veľmi málo. Po pár dňoch to už bolo neudržateľné. Pozrite si krátky dokumentárny film o páde Berlínskeho múru očami novinárov.

Prišlo to nečakane. Komunistickí funkcionári vo východnom Nemecku zrazu 9. novembra 1989 oznámili, že občania už môžu cestovať na Západ. De facto tak padol Berlínsky múr, ktorý metropolu Nemecka rozdeľoval na dva svety: svet slobody a neslobody. Na Berlín východný, z ktorého sa napriek všetkým bezpečnostným opatreniam tisíce ľudí pokúšali utiecť s rizikom, že ich zastrelí pohraničná stráž, a na Berlín západný.

Tá správa o otvorení hraníc zaskočila aj médiá v komunistickom Československu. Takmer o tom neinformovali, autocenzúra bola silnejšia ako sila správy, ktorá by spochybnila striktný pohraničný režim komunistického systému – krajina bola obohnaná ostnatým drôtom a vycestovať do „kapitalistickej“ krajiny bolo pre väčšinu ľudí nemožné.

Krátky dokumentárny film Pád Berlínskeho múru, na ktorom spolupracoval aj Denník N, ukazuje, že v iných médiách krajín komunistického bloku videli pád múru takmer okamžite.

Na dokumente Balkánskej investigatívnej spravodajskej siete (BIRN) sa podieľali novinári z Albánska, Srbska, Maďarska a zo Slovenska.

Pustil som si rakúsku televíziu a pozeral som s úžasom

Poradca prezidentky Zuzany Čaputovej a jeden z najrešpektovanejších slovenských komentátorov Marian Leško bol v roku 1989 zástupcom šéfredaktora politického týždenníka Nové Slovo. Išlo o periodikum, ktorému šéfoval priamo ústredný výbor komunistickej strany. Od polovice osemdesiatych rokov sa tento týždenník zaradil k akejsi dobovej moderne a občas sa v ňom už objavila aj kritika pomerov v krajine.

Leško vysvetľuje, že obyvatelia Bratislavy mali o páde múru informácie z prvej ruky z rakúskej televízie, ktorej signál sa pár kilometrov od hraníc šíril aj do Československa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

17. november

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie