Denník N

Európske predaje nových dieslov v treťom kvartáli klesli

Záujem o autá s dieselovým pohonom v Európe ďalej klesá. Za tretí kvartál 2019 mali na predajoch nových osobných áut na európskom trhu podiel necelých 30 percent.

Naopak, darilo sa benzínovým vozidlám, ktorých podiel bol v tom istom čase takmer 60 percent. Zvyšok sa delí medzi elektromobily a iné alternatívne pohony.

Ukazujú to údaje Európskeho združenia výrobcov áut (ACEA) o registráciách nových vozidiel v treťom štvrťroku 2019:

Analytik Revue priemyslu Martin Jesný pripomína nedávne debaty o bezemisných zónach alebo aj to, ako museli automobilky prejsť na novú metodiku merania emisií.

„Je evidentné, že už pre prípravu na plnenie emisných limitov museli automobilky o niečo korigovať ponuku,“ povedal Jesný. Navyše si podľa neho ľudia neboli istí, či im v budúcnosti používanie auta na dieselový pohon nebudú limitovať , vysvetľuje Jesný trendy.

Ťažia z toho autá na benzínový pohon, ktorých predaje rástli na väčšine hlavných európskych trhoch vrátane nemeckého.

Celoregionálne sa medziročne zvýšil v treťom kvartáli 2019 podiel nových registrovaných benzínových vozidiel v EÚ z 57,4 na 59,5 percenta.

Od júla do septembra 2019 klesol medziročne dopyt po diesloch takmer vo všetkých krajinách, výnimkou je Nemecko, kde, naopak, dopyt po nich mierne stúpol.

Na zmenách sa podpísal aj vyšší dopyt po autách s alternatívnym pohonom.

Všetkých päť kľúčových európskych trhov v tomto parametri v sledovanom kvartáli medziročne rástlo, najviac nemecký a britský.

Údaje ACEA uvádzajú, že na slovenskom trhu v treťom kvartáli medziročne vzrástol počet nových vozidiel s alternatívnym pohonom o 46 percent. To znamená pre tretí kvartál 1 208 (väčšinou hybridných) novoregistrovaných áut s alternatívnym pohonom.

Dostupné dáta za Slovensko ukazujú, že v trende nezaostávame. Podobne ako pri ostatných dátach, aj tieto vypovedajú iba o registráciách nových, a nie aj jazdených vozidiel:

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie