Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Najväčšie slovenské a české účty na TikToku sledujú státisíce ľudí, no sociálna sieť má problémy

Dobrý deň! MediaBrífing je populárny piatkový newsletter o médiách a žurnalistike. Tento týždeň sa v ňom okrem iného dočítate:

  • Aké problémy má sociálna sieť TikTok.
  • Českí komunisti chcú, aby novinári podávali daňové priznania.
  • Vyšla kniha komentárov, ktoré zmazal poslanec Ľuboš Blaha.
  • Čísla týždňa, víťaz a porazení týždňa, citát aj titulka týždňa.
David Dobrik, Valden, Lady Zika a Ondy Mikula. Zdroj: TikTok

Najpopulárnejším Slovákom na sociálnej sieti TikTok je zrejme David Dobrik, ktorého sleduje šesť miliónov ľudí. Narodil sa v Košiciach, no ešte keď bol dieťa, odsťahoval sa spolu s rodičmi do USA. Jeho internetová kariéra je teda skôr americká.

Slovenské prvenstvo si tak drží žilinský hasič Patrik Vaľko. Na TikToku vystupuje pod pseudonymom Valden a sleduje ho už viac ako 800-tisíc ľudí. Vraví o sebe, že vtipné videá na TikToku robí pre „psychické odreagovanie“ od toho, čo zažíva v práci. „Veľmi mi pomáhajú nemyslieť na zlé veci, utrpenie či situácie, ktoré by ste naozaj nechceli zažiť či vidieť,“ napísal Valden. Jeho veľká popularita však láka aj firmy, spolupracoval už napríklad so Samsungom či s McDonald’s.

Youtuberka Lady Zika, vlastným menom Zuzana Šimkaninová, pochádza z Popradu. Na YouTube má 250-tisíc odberateľov, na Instagrame 230-tisíc, no na TikToku tieto čísla už dávno prekonala a sleduje ju tam 460-tisíc ľudí. Ondřej Mikula je Čech s najväčším počtom sledovateľov, má ich už 2,6 milióna.

Prečo na tom záleží

TikTok je sociálna sieť určená na zverejňovanie krátkych zábavných videí. Podľa prieskumu je medzi americkými deťmi populárnejší ako Facebook. Snapchat a Instagram používajú mladí stále najčastejšie, no TikTok rastie veľmi rýchlo a má už viac ako 500 miliónov pravidelných používateľov. Pre porovnanie, Facebook má 2,4 miliardy používateľov, Twitter 330 miliónov.

Mobilná aplikácia TikToku bola v septembri celosvetovo najsťahovanejšou zo všetkých aplikácií sociálnych sietí, tvrdí SensorTower. New York Times vydal pred pár dňami reportáž, v ktorej opisuje, že učitelia na niektorých stredných školách otvárajú TikTok krúžky, kde spolu so žiakmi sledujú populárne videá a učia sa, ako ich napodobniť.

TikTok vlastní čínska spoločnosť ByteDance, ktorá bola pred rokom ohodnotená na 78 miliárd dolárov. Za prvý polrok 2019 dosiahla obrat 7 až 8,4 miliardy dolárov. Predstavila už aj vlastný smartfón.

Je to jednoducho obrovský hráč, ktorého aj Mark Zuckerberg vníma ako hrozbu. „Je to prvý internetový produkt vytvorený čínskym technologickým gigantom, ktorému sa na celom svete celkom darí,“ povedal šéf Facebooku.

TikTok má problémy

Zuckerberg si všimol aj ďalšiu vec na čínskom konkurentovi: „Rastie, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

TikTok

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie