Denník N

High 5ive: Najkrajší kúsok hudby, ktorý budete dnes počuť. A vidieť

Obraz v videa ku skladbe Water Music od Kelly Moranovej.
Obraz v videa ku skladbe Water Music od Kelly Moranovej.

Kto sa má orientovať v tom množstve kultúrnej ponuky? Tu je osobný výber podujatí, vecí a počinov, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Pred týždňom som ju ešte nepoznal a teraz ju neviem pustiť z uší. Kelly Moranovú mi pomohol objaviť Stroon, čo neprekvapuje. Podobne ako náš vibrafonista, aj ona sa pohybuje medzi klasickou hudbou, experimentom a elektronikou. Jej poznávací znak je preparovaný klavír. Nápad, ktorého hlavným otcom je John Cage – medzi struny klavíra vložiť rôzne predmety, čo ozvláštni jeho zvuk.

V prípade Kelly Moranovej to znie hypnoticky. Rozostrené údery kladiviek sa vinú v minimalistických slučkách a opakovaniach. Vrelo odporúčam celý jej posledný album Ultraviolet. Ak chcete ochutnávku, vstúpte cez skladbu Water Music. Pokúste sa vydržať a tých päť minút sústredene počúvať. A pozerať sa. Tie farebné orgie videoklipu tiež stoja za to.

*

Umelec Erik Sikora sa rád hrá so slovami. Keď som s ním nedávno robil rozhovor, hovoril aj o tom, ako vymýšľal nadávky, odvodené od rastlinných rozmnožovacích orgánov. Tvrdil, že keby sme si nadávali slovami z flóry, možno by sme mali bližší vzťah k prírode. Napadlo mi, či by sme prírodu neprecítili ešte viac, keby sme dokázali hovoriť jej zvukmi a komunikovať s ňou.

Tým sa dostávame k Ami Yamasaki. Japonke, ktorá dokáže dostať zo svojho hrdla vtáčí spev a hoci aj zvuky celého pralesa. Príbeh hovorí, že keď na vystúpenie tejto soundartistky zavítal ktosi so psom, zotrvala s ním v družnom „rozhovore“. Pustite si aspoň kúsok tohto fascinujúceho prejavu a uvidíte, ako posúva človeka bližšie k prírode. Cez víkend to v Bratislave môžete počuť aj naživo.

*

Hneď prvá kniha z nej urobila hviezdu. Zbierka poviedok Sommerhaus, später (Letný dom, neskôr) vyniesla Judith Hermannovú do výšin.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie