Denník N

Prieskum: Drvivá väčšina ľudí má negatívny názor na finančnú skupinu Penta

PS/Spolu predložila lex Haščák do parlamentu a dala si urobiť prieskum o Pente.

Po zverejnení nahrávky Gorila a komunikácie medzi mafiánom Marianom Kočnerom a partnerom Penty Slavomírom Haščákom, kde si napríklad písali o od*ebaní čuráka, predložila do parlamentu koalícia PS/Spolu lex Haščák. Ten má obmedziť Pentu v zdravotníctve aj médiách. Konkrétne ide o dva samostatné zákony – jeden sa venuje zdravotníctvu a druhý médiám.

Poslanci by mali o zákone rokovať už na najbližšej schôdzi. Koalícia PS/Spolu na ňom spolupracovala aj s bývalou ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou.

Programový líder PS/Spolu Miroslav Beblavý hovorí, že pôvodne chceli zákon predstaviť až po voľbách. Ale nakoniec ho predložili už teraz, ako reakciu na zverejnenie nahrávky Gorila, kde sa šéf Penty Jaroslav Haščák rozpráva s predsedom Smeru Robertom Ficom aj o zdravotníctve. S Haščákom Fico podľa nahrávky hovoril o tom, že Pavol Paška je v zdravotníctve otvorený rozhovorom s Pentou.

Beblavý vraví, že zákonom chcú ukázať ľuďom, že tu je možnosť, ako sa vlastníctvo Penty v médiách a zdravotníctve dá obmedziť. Mnohí sú totiž podľa neho skeptickí, že sa s tým nič nedá urobiť. Podľa neho by poslanci mali rokovať, kým budú na stole zákony, ktoré treba schváliť.

Je však len málo pravdepodobné, že zákon namierený proti Pente tento parlament schváli. Jednak zostáva málo času, pretože do volieb bude jedna, maximálne dve schôdze, ale rovnako sa neočakáva, že by sa v súčasnom zložení Národnej rady našla na takýto zákon väčšina.

Prieskum o Pente

Koalícia si zaplatila aj prieskum, ako verejnosť vníma skupinu Penta

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Progresívne Slovensko

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie