Denník N

Moji rodičia boli nudisti a tak nás aj vychovávali. Dnes mám z toho zimomriavky

Ilustračné foto – Flickr.com/Eric Molina
Ilustračné foto – Flickr.com/Eric Molina

Tomášovi rodičia rebelovali proti totalitnému režimu svojským spôsobom, ktorému on ani po dlhých rokoch nerozumie. Dáva si pozor, aby svoje deti nevystavil takým pocitom trápnosti, v akých vyrastal on.

V druhej polovici 80. rokov, pár desiatok mesiacov od Nežnej revolúcie rodičia dnes 42-ročného Tomáša žili život, ktorému hovorili alternatívny. „Domnievam sa, že to brali ako takú rebéliu voči režimu, ale aj proti vtedajšej malomeštiackej morálke a celkovej falši na najvyšších úrovniach a medzi ľuďmi,“ rozpráva.

Jeho rodičia boli nudisti. „Nemyslím si, že pláž pri Piešťanoch, kde chodievali, mala nejaký oficiálny status a možno aj to mojich rodičov priťahovalo. Oni režimom pohŕdali, nikdy nevstúpili do strany, počúvali Slobodku a Hlas Ameriky a mama sa s nami po večeroch učila angličtinu,“ opisuje Tomáš, ktorý má ešte staršieho brata a sestru.

Spomienky na tú dobu mu pomáhajú rekonštruovať hlavne oni, rodičia zomreli už dávnejšie. Ich životný štýl, a to, ako zasiahol Tomáša, bol navyše predmetom ich mnohých sporov. „Rodičia zomreli tak, že sme si to medzi sebou nikdy dostatočne nevyrozprávali,“ hovorí.

Cítil som sa trápne

Tomášovi rodičia chodili v partii s asi tromi ďalšími pármi na nudapláž. Okolo nich sa motkali aj ich deti. Tie však postupne rástli a s nahotou začali mať niektoré problém. „Kým som bol školák, nejako som si to neuvedomoval. Navyše, vtedy oveľa viac ako dnes deti v predškolskom veku bývali nahé aj na bežných kúpaliskách či jazerách. Okolo siedmich alebo ôsmich rokov na mňa zrazu prišiel stud. Nechcel som s našimi chodiť, na protest som sedával v aute, aj keď tam bolo horúco ako v saune, alebo som bol celý čas zabalený v osuške,“ opisuje Tomáš.

Rodičia to nevedeli pochopiť. Posmievali sa mu, otec mu pred všetkými ľuďmi sťahoval trenírky a všetkým okolo to prišlo v poriadku. „Moji súrodenci v tom čase už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie