Denník N

Vravel som Federerovi, že doping nepotrebuje, hovorí český fyzioterapeut

Foto – archív Pavla Kovača
Foto – archív Pavla Kovača

Štyri roky (2003 – 2006) pracoval ako fyzioterapeut Rogera Federera a bol pri jeho prvých siedmich grandslamových víťazstvách. „Stávalo sa, že sa na kurte rozčuľoval, kričal, hádzal raketu alebo odpaľoval loptičky. Veľa sme sa o tom rozprávali, zdôrazňoval som mu, že to robiť nesmie,“ hovorí PAVEL KOVAČ.

Ako ste sa spoznali s Rogerom Federerom?

Cez jeho manželku Mirku Vavrincovú. Ako mladá hráčka trénovala v Prahe na Štvanici a chodila ku mne na masáže. Následne začala viac trénovať v Nemecku a vo Švajčiarsku a na rok a pol sa mi stratila. Zavolala mi, keď boli s Rogerom na turnaji v Miami.

Roger prehral zápas a Mirka mi hovorila, že sa cíti unavený a potreboval by fyzioterapeuta. Spýtala sa ma, či by som s ním nechodil na turnaje. Povedal som, že uvidím a že si najskôr musíme vyskúšať, či si budeme sedieť pracovne a ľudsky, pretože fyzioterapeut hráčovi venuje množstvo času.

Federer dovtedy vôbec nemal fyzioterapeuta?

Nie, nemal.

V priebehu vašej spolupráce vám vraj povedal, že ste preňho ako druhý otec. Zrejme ste si po ľudskej stránke sadli.

Boli sme spolu štyri roky a ani jeden z nás nikdy nepotreboval zvýšiť hlas. Rozumeli sme si perfektne, hrávali sme spolu šachy. Je to neuveriteľné, ale nikdy sme nemali žiaden konflikt.

Čo všetko bolo náplňou vašej práce?

Prirodzene, podstatnou súčasťou boli masáže a strečing. Keď mal nejaké zranenie, snažili sme sa to dať do poriadku, pretože vždy je lepšie, ak o ňom ostatní hráči nevedia. Ak by si zranenie všimli, prispôsobovali by tomu taktiku a snažili by sa urobiť z toho čo najväčší problém, aby si zvýšili šancu zvíťaziť. Staral som sa aj o pitný režim a odporúčal som mu, čo by mal a nemal jesť.

Federer s trofejou. Foto – TASR/AP

Potreboval v niečom Federer zmeniť stravovacie návyky?

Roger neje ryby. Snažil som sa dosiahnuť, aby začal, ale nepodarilo sa mi to. Potrebovali sme doňho dostať viac bielkovín. Napríklad som mu odporučil raz za týždeň jesť biftek, ktorý obsahuje určitý typ aminokyselín, ktorý sa ťažko nahradzuje.

Bol v dodržiavaní životosprávy striktný alebo si sem-tam doprial aj voľnejšie dni a nejaký drink?

Keď sme spolu začínali, alkohol nepil vôbec. V druhom roku si už pri večeri občas dal pohár vína. Nikdy sme spolu nevypili ani fľašu, bohate nám stačil ten jeden pohár. Ale doprial si ho maximálne raz za týždeň.

Hovorili ste spolu niekedy o dopingu?

Áno, na začiatku našej spolupráce na turnaji v Paríži. Po masáži sme si na izbe sadli a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie