Denník N

Skutočný príbeh z roku 1984: požičali Orwella, skončili vo väzení

Foto - AP
Foto – AP

Čo ničí demokraciu i ľudí? Formalizmus, alibizmus a ospravedlňovanie vlastných zlyhaní.

Autor je člen súdnej rady

Na deň presne pred 35 rokmi, ôsmeho novembra 1984, polícia zatkla Stanislava Filu a Milana Jamricha. Dôvodom bola informácia, že mali niekomu požičať štyri publikácie. Jednou z nich bola aj Orwellova kniha 1984. Ďalšími nebezpečnými literárnymi kusmi boli druhá slávna Orwellova kniha Farma zvierat, esej Milana Šimečku Obnovení pořádku a časopis Listy od Jiřího Pelikána.

Fila a Jamrich dostali na okresnom súde podmienku. Prokurátor sa však odvolal a navrhoval nepodmienečný trest. Krajský súd v Banskej Bystrici nakoniec obom páchateľom trest sprísnil: v Ilave si odsedeli pol roka natvrdo. Nepomohol im ani argument, že kniha 1984 nemôže byť taká škodlivá, keď bola v angličtine dostupná v univerzitnej knižnici.

O dvadsať rokov neskôr, v roku 2004, urobila redaktorka týždenníka Plus 7 dní Ľudmila Lacková unikátnu reportáž o jednotlivých aktéroch celého prípadu. Zvlášť cenné sú výpovede sudkyne, prokurátora a tvorcu posudku škodlivosti uvedených diel pre socialistické zriadenie.

Autor odborného vyjadrenia, ktoré sa stalo podkladom pre rozhodnutie súdu, vtedy povedal: „Keby som podklady pre odborné vyjadrenie nenapísal ja, napísal by ich niekto iný. (…) Keby som bol prefíkaný, nejdem sa na súd predvádzať, ale zobral by som si radšej dovolenku.“

Prokurátor, ktorý sa odvolal proti príliš miernemu trestu okresného súdu a navrhoval nepodmienečný trest, povedal: „Na tento prípad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie