Denník N

Môže byť slovenská kuchyňa bez mäsa? Otvorte si kuchárku Slovegán

Nikoleta Kováčová a jej zbierka receptov Slovegán. Foto - Ján Kešelák
Nikoleta Kováčová a jej zbierka receptov Slovegán. Foto – Ján Kešelák

Od Surovej dcérky na Instagrame k prvej slovenskej vegánskej kuchárke viedla síce krátka, ale zato náročná cesta zbierania receptov, testovania ingrediencií aj hľadania vhodnej tlačiarne, ktorá neodmietne náročné požiadavky.

Vegánkou sa stala z jedného dňa na druhý. Ďaleko od domova, v zahraničí, kde pracovala ako modelka. Nikoleta Kováčová v kuchyni svojej mamy neprotestovala proti mäsu ani mlieku. V Ázii, kam odišla na pol roka, sa však chcela stravovať zdravo.

„Keď som prišla do Indie, uvedomila som si, že sa tam nedá stravovať tak, ako som bola zvyknutá,“ hovorí. „Naše potraviny boli buď nedostupné, alebo veľmi drahé, musela som preto hľadať iné alternatívy.“

Vďaka inšpirácii od kamaráta, ktorý v tom čase žil v Bangkoku a skúšal vegetariánstvo, sa začala pozerať po podobnom druhu jedla. Uvedomila si, že v Indii je surová strava najdostupnejšia a nie je len o zelenine a rôznych šalátoch, ale aj ovocí, o ktorom dovtedy vôbec nepočula.

„Práve ázijská kuchyňa bola pre mňa vstupnou bránou do vegánstva – a vegánstvo vstupnou bránou do sveta varenia“ – to už Nikoleta Kováčová napísala vo svojej kuchárskej knihe s názvom Slovegán. Tvorí ju 78 receptov, pričom väčšina je na tradičné slovenské jedlá vo vegánskej verzii.

Pokojne môžete namietať, že segedínsky guláš bez mäsa nie je ten pravý alebo halušky s bryndzou predsa nemôžu byť bez slaniny a bryndze. Alebo to môžete skúsiť a navariť si vegánsky obed vrátane držkovej polievky. Že to ide bez žalúdka zvierat? Tomu neverili ani Nikoletini skeptickí kamaráti. „Tvrdili, že toto je jedlo, ktoré sa zveganizovať určite nedá,“ hovorí. Napokon ich však presvedčila.

Od blogu ku kuchárke

Slovenská vegánska kuchárka v krásnom obale pripomínajúcom modrotlač vznikla tento rok. Recepty si však Nikoleta zbierala dlhšie. Niektoré sa tradujú v rodine, iné sú odrazom spomienok z detstva – napríklad taký nedeľný vývar alebo kysnuté buchty s tvarohom. Pri šiškách podľa babičky alebo šúľancoch s makom ani nemusíme pochybovať. Ďalšie recepty si zas sama vymyslela, odskúšala a vylepšila vo svojom byte na pražskom Žižkove.

Pôvodne si ich len písala pre svoj blog a fotila pre instagramový účet s názvom Surová dcérka. Ešte vlani jej pritom ani nenapadlo, že najbližší polrok strávi experimentovaním v kuchyni.

„Všetko sa zmenilo začiatkom roka, keď som na svoj blog pridala niekoľko veganizovaných verzií tradičných slovenských receptov. Začalo sa to haluškami, ktoré som si skúsila navariť. Jednoducho som mala na ne chuť, a keď sa to podarilo, pokračovala som gulášom a segedínom,“ vysvetľuje. „Tieto recepty mali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Pekné veci

Kultúra

Teraz najčítanejšie