Denník N

Žijeme ťažké časy, ale máme veľa dôvodov byť šťastní, ukazujú najdôležitejšie slová roka

Najdôležitejšie slová tohto roka podľa Collinsovho slovníka. Foto - collinsdictionary.com
Najdôležitejšie slová tohto roka podľa Collinsovho slovníka. Foto – collinsdictionary.com

Protest za klímu je slovom roka podľa Collinsovho slovníka. Do výberu sa dostalo aj sloveso milkshake (označuje, keď aktivista vyleje na politika mliečny nápoj) a pojem brexiety, čo je úzkosť z nekonečného odchodu Británie z EÚ.

Vlani bolo slovom roka slovné spojenie single-use, ktoré opisuje výrobky z plastu určené len na jedno použitie, akými sú napríklad plastové fľaše.

Za rok sa však mnohé zmenilo, vo Švédsku sa objavila Greta Thunbergová, ktorá upriamila pozornosť na životné prostredie svojimi piatkovými štrajkmi za klímu.

Inšpirovala milióny študentov a prinútila politikov počúvať mladých, ktorých si dovtedy mnohí ani nevšímali. Aj preto je slovom roka podľa vydavateľov Collinsovho výkladového slovníka slovné spojenie protest za klímu. Ten sa už pravidelne organizuje vo vyše sto krajinách sveta.

Životné prostredie ako téma

Lexikografovia anglického slovníka každý rok sledujú 9,5 miliardy slov. Z nich potom vyberú desať nových a dôležitých termínov, ktoré odrážajú vývoj.

Najdôležitejší termín protest za klímu (climate strike) definujú ako „formu štrajku, pri ktorom sa ľudia nedostavia do školy alebo do práce, aby sa pripojili k demonštráciám, ktoré požadujú kroky v boji proti klimatickej zmene“.

Výraz sa podľa jazykovedcov prvýkrát objavil v roku 2015, keď v Paríži prebehol masový protest v súvislosti s klimatickou konferenciou OSN. Prijala sa na nej Parížska klimatická dohoda, od ktorej však odstúpili Spojené štáty po nástupe Donalda Trumpa do Bieleho domu. Práve minulý týždeň o to mohli formálne požiadať.

Protesty za klímu sa začali rozširovať až v roku 2018, keď sa mladá švédska študentka Greta Thunbergová rozhodla nechodiť v piatok do školy, aby mohla štrajkovať pred parlamentom v Štokholme. Vyzývala mladých ľudí, aby vynechali školu a bojovali tak proti politickej nečinnosti v záchrane planéty.

Jej iniciatíva inšpirovala mladých ľudí v mnohých krajinách a nakoniec viedla k septembrovému globálnemu protestu za klímu, ktorého sa zúčastnilo šesť miliónov ľudí.

Neskôr sa pridali aj krajiny ako Afganistan či Vietnam, ktoré podobné akcie obchádzali. Nakoniec sa aj tam z ochrany životného prostredia stala dôležitá téma.

Používanie slovného spojenia protest za klímu sa len v tomto roku zostonásobilo, čo je najviac zo všetkých slov z tohtoročného zoznamu Collinsovho slovníka, ktorý vychádza od roku 1819.

„Názory na protesty za klímu sa môžu líšiť, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet

Teraz najčítanejšie