Denník N

Protizápadnosť je prejavom nestriedmosti: väčšina ľudí by svoje problémy rada vymenila za tie naše

Rozdelenie nemeckého hlavného mesta zapadá prachom, ale poučenia zostávajú.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Spomínam si na východný Berlín. Ešte aj teraz, po tridsiatich rokoch, mi pri tejto spomienke stiahne hrdlo. Hnedé uhlie, ktoré tlelo v kotloch, a nízkooktánový benzín, ktorý poháňal lacné autá a rozpadávajúce sa nákladiaky. Podobne zle na tom bola aj ideológia. Povedal by som, že náznaky bojov a pohybov v Zjednotenej socialistickej strane sa dali začuť len v topornom jazyku pravoverných komunistov v oficiálnych funkciách a prefiltrované sa dostali na verejnosť len v straníckom denníku Neues Deutschland – Nové Nemecko.

Jazyk sa stal zbraňou. Obe strany len s ťažkosťami uznávali existenciu tej druhej. Úrady na východe nechali na cestách osadiť tabule, ktoré pohŕdavo ukazovali smer na „Westberlin“, kým ich časť mesta bola jednoducho Berlínom bez prívlastkov. Tí najtvrdší bojovníci studenej vojny pre zmenu nehovorili o Nemeckej demokratickej republike, ako sa tento útvar nazýval, ale bola to pre nich sowjetische Besatzungszonesovietska okupačná zóna Nemecka. Východnú a západné zóny od seba oddeľovala jedna z najopevnenejších hraníc sveta s mínovými poľami, autonómnymi zbraňami a inými hrôzami. Smrteľne rozdelený bol aj samotný Berlín. Vo februári 1989 sa stal dvadsaťročný čašník Chris Gueffroy posledným človekom, ktorého zastrelili pri pokuse o útek z robotníckeho raja. Útek opačným smerom nepredstavoval vôbec žiadne riziko: stačilo nasadnúť na vlak a vystúpiť na stanici Friedrichstraße.

Ako novinár BBC v Berlíne som bol z formálneho hľadiska vojnový korešpondent, hoci ostré boje sa skončili pred vyše štyridsiatimi rokmi. Mal som čestné vojnové postavenie, mal som svoje práva (prekročiť hraničný priechod Checkpoint Charlie, kde som si z auta rád púšťal pieseň The Wall od skupiny Pink Floyd), ale aj povinnosti. Ak by som autom nabúral na východe,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie