Denník N

Správy Kočnera a Zsuzsovej o vražde Jána Kuciaka: 5️⃣0️⃣🔜☠️

Marian Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marian Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jedným z usvedčujúcich dôkazov proti Marianovi Kočnerovi je jeho komunikácia cez Threemu s Alenou Zsuzsovou. Na reči o vražde si dávali pozor, ale aj tak sa neustrážili.

V ten deň nenapísali slovo vražda ani meno Ján Kuciak. Napriek tomu sa v správach medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou objavujú signály, ktoré si vyšetrovatelia a prokurátori vysvetľujú tak, že s vraždou súvisia. Píšu si o vypadávaní zubov, čo v snári podľa Zsuzsovej znamená smrť.

Kočnerova Threema odhaľuje, čo si písali tesne pred vraždou, tesne po nej aj v momente, keď sa o smrti investigatívneho novinára a jeho priateľky dozvedela verejnosť.

Doteraz sme podrobnú komunikáciu Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej o vražde novinára Jána Kuciaka nezverejňovali. Po podaní obžaloby koncom októbra už na to nie je dôvod. Kočner, Zsuzsová aj ostatní obžalovaní sa oboznámili s vyšetrovacím spisom a čaká sa na to, ako sa k celému prípadu postaví Špecializovaný trestný súd. Či prijme obžalobu a nariadi pojednávanie alebo prípad vráti späť na došetrenie.

Kočnera usvedčuje súhrn nepriamych dôkazov, hlavne svedecká výpoveď Zoltána Andruskóa, u ktorého si Zsuzsová podľa obžaloby vraždu objednala a ktorý od svojho zatknutia spolupracuje s políciou, a následné udalosti. Ale aj komunikácia cez aplikáciu Threema s Alenou Zsuzsovou. Bežne si písali o tom, ako nenávidia novinárov vrátane Jána Kuciaka.

Z komunikácie vyplýva, že Zsuzsová nevedela presne, v ktorý deň bude vražda vykonaná. Situáciu vrahom komplikovalo počasie. Vo februári 2018 veľa snežilo a mrzlo.

Kuciaka zavraždili 21. februára približne o pol deviatej večer. Vrahovia boli pripravení už 19. februára, ale videli v dome aj Martinu Kušnírovú, a tak sa vrátili. Predpokladali, že potom tam už nebude.

Pôvodne mali vrahovia najprv zabiť prokurátora Maroša Žilinku, od toho však upustili. V prípade Kuciaka už pre peniaze chceli objednávku Aleny Zsuzsovej splniť. Aspoň tak to vypovedal Zoltán Andruskó.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kočnerova Threema

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie