Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O peniazoch ruských oligarchov, ktorí financujú britských konzervatívcov

Boris Johnson. Foto - TASR/AP
Boris Johnson. Foto – TASR/AP

Rusko má jednoznačný záujem na brexite, ktorý oslabí Európsku úniu, preto Moskva podporovala aj kampaň za brexit.

Vláda Borisa Johnsona odmietla zverejniť výsledky vyšetrovania o zasahovaní Ruska do britskej politiky v posledných rokoch s tým, že ich zverejní až po voľbách 12. decembra. Vyvolalo to, pochopiteľne, rozhorčenie verejnosti aj opozície, keď poslanec labouristov Ben Bradshaw vyhlásil, že Johnsonovo rozhodnutie je motivované faktom, že medzi „ruskými peniazmi a konzervatívnou stranou je podstatný vzťah“.

Minulý týždeň totiž priniesol portál OpenDemocray investigatívny článok, v ktorom jeho autori spočítavajú peniaze od ruských sponzorov pre britských konzervatívcov. Sumy nie sú malé. Štedrým donorom je manželka bývalého ruského ministra financií Lubov Černuchinová, ktorá darovala toryovcom takmer pol milióna libier len v minulom roku.

Černuchinová bola aj účastníčkou bálu, na ktorom sa zbierali peniaze pre toryovcov, a v aukcii vyhrala večeru s expremiérkou Theresou Mayovou, keď bola ochotná zaplatiť 135-tisíc libier. Jej koníčkom sú zjavne osobné stretnutia s najvyššími britskými politikmi – v roku 2014 zaplatila 160-tisíc libier, aby si zahrala tenis s Borisom Johnsonom a vtedajším premiérom Davidom Cameronom.

Obchodník so zbraňami Alexander Temerko, ktorý považuje Borisa Johnsona za svojho dobrého priateľa, dal toryovcom za posledných sedem rokov vyše

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie