Denník N

Peter Kresák: Keď som odmietol hlasovať o Ficovi, koalícia mi odkázala, že príde pomsta

Peter Kresák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Kresák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslanec, ktorý odišiel z klubu Mosta-Híd, vstupuje do strany Dobrá voľba Tomáša Druckera. Odmieta, že strana je klonom Smeru, a vraví, že ich program bude blízky opozičným stranám.

Peter Kresák (65) je poslanec a ústavný právnik. Do parlamentu kandidoval ako nestraník za Most-Híd, na sklonku volebného obdobia však klub aj vládnu koalíciu opustil. V rozhovore hovorí:

  • či nezostával v koalícii preto, lebo mal šancu na zvolenie za ústavného sudcu,
  • čo sa pri voľbe ústavných sudcov dialo v zákulisí koalície,
  • prečo žaluje Igora Matoviča, ktorý zverejnil podozrenia z jeho spolupráce s ŠtB,
  • aj prečo vstupuje do strany Dobrá voľba s dvojpercentnými preferenciami.

Odchod z klubu Mosta-Híd ste ako jedna z jeho posledných výraznejších slovenských tvárí ohlásili štyri mesiace pred voľbami. To pôsobí všelijako.

To je vec výkladu. Kto ma pozná a sleduje moje kroky v parlamente, vie, že de facto odchádzam od samého začiatku. S mnohými hlasovaniami Mosta alebo koalície som sa nevedel stotožniť. Či už išlo o zmenu rokovacieho poriadku, voľbu riaditeľa RTVS, volebné zákony, alebo zákon o štátnych symboloch, hlasoval som inak ako ostatní. Odísť teraz mi práveže prišlo korektné.

Prečo?

Chcel som vydržať, pokiaľ sa dá, teda do začiatku volebnej kampane. Bélovi Bugárovi som povedal už pred dosť dlhým časom, že sa nebudem uchádzať o zvolenie na kandidátke Mosta-Híd. Vedel, že so mnou sa už počítať nedá. No nechcel som robiť vyhlásenia o odchode unáhlene, ale počkať, kým koalícia oficiálne prestane fungovať, lebo koaličná zmluva prestane platiť.

Pre TASR ste odchod vysvetlili tým, že vám prekáža napríklad „spájanie sa s inými menšinovými stranami, ktoré dlhé roky Most kritizovali a zrejme sú podporované aj zo zahraničia“. Zrejme máte na mysli SMK a tým zahraničím Viktora Orbána, tak?

Dôvodov bolo niekoľko, toto bola posledná kvapka. Som Slovák.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobrá voľba

Modrí, Most-Híd

Rozhovory

Tomáš Drucker

Slovensko

Teraz najčítanejšie