Denník N

ﷲ أكبر Ako sa z miništranta Dominika zo Šarišských Michalian stal islamista Abdul Rahman

Dominik Kobulnický po vyhlásení rozsudku. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Dominik Kobulnický po vyhlásení rozsudku. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Príbeh mladíka z východného Slovenska, ktorý konvertoval na islam, radikalizoval sa pod vplyvom imáma česko-palestínskeho pôvodu a bol odsúdený za propagáciu terorizmu a všeobecné ohrozenie. Text má takmer 9-tisíc slov a jeho čítanie vám môže zabrať viac ako 30 minút.

Dvadsaťšesťročný Dominik Kobulnický pred pražským súdom prednáša svoju záverečnú reč. Nevidno mu do tváre. Stojí chrbtom k verejnosti, pozerá sa len na sudkyňu či do zeme.

Hovorí bez papiera, útržkovito. Chvíľami sa odmlčí, trvá to aj desiatky sekúnd. Pôsobí unavene a zatrpknuto, no nekričí. Tak ako počas celého súdneho procesu, pôsobí skôr apaticky než bojovne.

„Uráža ma, že je taká špina hádzaná na mňa. Dúfam, že bude moje meno očistené. Je to strašný zásah do môjho života. Nedokázal by som žiť s pocitom, že by som bol za niečo také odsúdený,“ ozýva sa v súdnej sieni v druhej polovici októbra, tri týždne pred vynesením rozsudku.

V piatok 15. novembra predsedníčka senátu číta rozhodnutie. Dominik sa v mene republiky odsudzuje na šesť a pol roka väzenia a vyhostenie z Česka naspäť na Slovensko. Bol obvinený z prípravy teroristického útoku, no trest dostal za všeobecné ohrozenie a propagáciu terorizmu. Je to prvý Slovák, ktorého súd uznal za vinného z tohto trestného činu, ktorý mal byť spáchaný v mene Alaha.

Odvolací súd, ktorý sa konal 15. júna 2020, Kobulnickému zmenil trest na päť rokov väzenia. Časť trestu za všeobecné ohrozenie súd nakoniec úplne zrušil.

Na začiatku to bol mladík z pobožnej kresťanskej rodiny, ktorý prežil detstvo v skromnom paneláku v Šarišských Michaľanoch. Tichý, introvertný chlapec na základnej škole narazil na internete na videá džihádistických skupín a Islamského štátu. Fascinovali ho a v dospelosti sa stal moslimom.

Nasledovala zložitá cesta, na ktorej začal koketovať s radikálnym islamom. V decembri 2017 ho česká polícia zatkla v jeho prenajatej izbe v Prahe pre podozrenie, že chystá teroristický útok. Presvedčilo ju o tom vojenské oblečenie, ktoré nosil, znepokojivé videá s poznámkami v arabčine, ktoré si nakrúcal, či štyri kilogramy pyrotechnických zmesí uskladnených pod jeho posteľou.

Dominik Kobulnický od mladosti až po moment, keď sa postavil pred súd. Foto – archív

Vražda

Je streda, 18. marca 2009. Asi päť minút po pol šiestej podvečer zostávajú Anne Vozňákovej už len dve hodiny života. Majiteľka večierky v Šarišských Michaľanoch cíti, ako stráca sily. Len tak-tak sa jej podarí vyjsť pred obchod, ktorý si zariadila pred tromi rokmi, keď prišla o prácu v miestnej Imune.

Z bodných a rezných rán jej tečie krv. Chce si zavolať pomoc, ale ďalej už nevládze. Vrah ju bodal tak silno, že jej v hrudi zlomil niekoľko rebier, zasiahol pečeň aj srdce. Po pár krokoch žena padá na zem.

Kúsok od nej zostal ležať kuchynský nôž so 17-centimetrovou čepeľou. Vrah ho zrejme zahodil.

Pred obchodom, ktorý mával otvorené do ôsmej večer, ju krátko nato nájdu dvaja chlapci. Jeden uteká volať sanitku. Ten druhý, 15-ročný Dominik Kobulnický, zostáva pri Anne.

Neskôr novinárom z lokálnych novín aj celoštátnej televízie Joj opísal, čo sa stalo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie