Denník N

Vlani ani nebol v rebríčku ATP, teraz Talian Sinner vyhral turnaj tenisových nádejí

Jannik Sinner s trofejou pre víťaza ATP Next Gen. Foto - AP Photo/Luca Bruno
Jannik Sinner s trofejou pre víťaza ATP Next Gen. Foto – AP Photo/Luca Bruno

Víťazom tretieho ročníka Next Generation ATP Finals v Miláne sa stal držiteľ voľnej karty Jannik Sinner. Taliansky tenista vo finále zdolal nasadenú jednotku austrálskeho mladíka Alexa de Minaura v troch setoch 4:2, 4:1 a 4:1. Vďaka triumfu si prilepší o 372-tisíc dolárov, čo je v prepočte zhruba 330-tisíc eur.

Next Generation ATP Finals je turnaj, na ktorom sa každoročne zúčastňuje osem najlepších tenistov mladších ako dvadsaťjeden rokov. Sedem z nich sa naň kvalifikuje na základe svojho rebríčkového postavenia a jeden dostáva tradične voľnú kartu – tento rok to bol práve Sinner.

Koná sa tesne pred ATP Finals v Londýne, kde hrá osem najvyššie postavených hráčov mužského profesionálneho rebríčka. Tento takzvaný Turnaj majstrov sa začal v nedeľu 10. novembra a vyvrcholí o týždeň neskôr 17. novembra.

Podobne ako na Turnaji majstrov aj v Miláne sa hráči rozdelili do dvoch skupín a z každej z nich postúpili dvaja do semifinále.

Next Generation ATP Finals má však v porovnaní so štandardnými turnajmi špeciálne upravené pravidlá. Prioritou organizátorov je priniesť divákom dynamický a záživný tenis, a tak sa zápasy hrajú na tri víťazné sety na štyri gemy.

Za stavu 40:40 na rozdiel od bežných duelov tenisti nezískavajú výhody, ale hru vyhráva hráč, ktorý získa nasledujúci bod. Hráči majú po nástupe na kurt navyše len štyri minúty na rozcvičku. V praxi to znamená, že stretnutia trvajú len niečo vyše hodiny.

Okrem toho je turnaj otvorený aj ďalším inováciám. Tento rok sa hráčom po prvý raz povolilo na okruhu ATP nosiť technologické doplnky ako inteligentné hodinky či pásy na zápästie. Fanúšikovia sa môžu voľne pohybovať po hľadisku a atmosféra je v porovnaní s inými turnajmi viditeľne uvoľnenejšia.

Za účinkovanie na Next Generation ATP Finals nezískavajú hráči žiadne body do rebríčka ATP, víťaz Jannik Sinner by tak mal ukončiť rok v jeho prvej stovke. V súčasnosti mu patrí 95. miesto.

Ešte vlani vo februári však nemal žiaden bod a ani nefiguroval v rebríčku ATP.

Preferoval lyžovanie

Sinner sa narodil v roku 2001 na severe Talianska v meste Innichen, ktoré je blízko hraníc s Rakúskom a ľudia ho poznajú ako populárny lyžiarsky rezort. Ako chlapec sa naplno venoval práve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie