Denník N

Španielsko ostáva v slepej uličke, a čo je najhoršie, prudko tam rastie krajná pravica (štyri povolebné scenáre)

Španielsky premiér Pedro Sánchez (Socialisti) a skutočný víťaz španielskych volieb Santiago Abascal (Vox). Foto - TASR/AP
Španielsky premiér Pedro Sánchez (Socialisti) a skutočný víťaz španielskych volieb Santiago Abascal (Vox). Foto – TASR/AP

Zabudnime na Španielsko, ktoré sa vymyká trendu – populizmus a krajná pravica silnie aj tam.

Ani štvrté voľby za štyri roky nepriniesli Španielom úľavu.

Socialisti Pedra Sáncheza síce počtom hlasov vyhrali, no stále nedokážu pohodlne zostaviť vládu. Oproti voľbám spred pol roka dokonca stratili tri kreslá v 350-člennom parlamente, kde majú 120 kresiel.

Skutočným víťazom je krajne pravicová strana Vox, ktorá sa stala treťou najsilnejšou politickou silou v Španielsku a pokračuje vo svojom nástupe po úspechu v regionálnych voľbách v Andalúzii koncom minulého roka.

Najväčším porazeným je zase Albert Rivera, ktorý so svojou liberálnou stranou Ciudadanos premárnil šancu, keď odmietol vládnuť s ľavicou, a teraz jeho strana klesla z 57 poslancov na slabých desať.

Pre krajinu, ktorá sa dlho pýšila tým, že nemá problém s extrémnym nacionalizmom a xenofóbiou, je to veľmi znepokojivý trend, ktorý je typický najmä pre strednú Európu.

Už v aprílových voľbách to bolo vôbec prvý raz, čo krajne pravicová strana v demokratickom Španielsku po páde Francovho režimu získala viac ako jedno kreslo. Po polroku svoj počet poslancov, navyše, zdvojnásobila (z 24 na 52).

„Zvykli sme hovoriť o Španielsku ako o európskej výnimke, ale to je už jednoznačne preč,“ citoval Economist profesorku Astrid Barriovú z Univerzity vo Valencii.

Španielske voľby 

  • Socialisti (PSOE) – 28 % (− 0,7 % pokles oproti aprílovým voľbám)
  • Ľudová strana (PP) – 20,8 % (+ 4,1)
  • Vox – 15,1 % (+ 4,8)
  • Podemos – 12,8 % (− 1,5)
  • Ciudadanos – 6,8 % (− 9,1)

„V podstate môžeme hovoriť o dvoch výsledkoch. Na jednej strane je to úspech extrémne pravicovej strany Vox, ktorá získala 15 percent na úkor kolapsu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie