Denník N

Vypnite a v kalendári si nechajte aj biele miesta, radí psychoterapeutka z linky dôvery

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po trinásťročnej pauze začala na Slovensku opäť fungovať linka dôvery Nezábudka, na ktorú sa ľudia môžu obrátiť, ak majú pochybnosti o svojom duševnom zdraví. Od júla, keď začala fungovať, už prijala takmer 2000 telefonátov.

„Keď si človek povie, že nevie vypnúť od práce, vtedy už je zle, už sa niečo deje v jeho psychickom prežívaní,“ hovorí psychoterapeutka Viera Nogová. Pracuje pre krízovú linku dôvery Nezábudka, na ktorej radí ľuďom v ťažkých životných situáciách alebo v psychickej kríze.

Najčastejšie na linku volajú ľudia s tým, že prežívajú depresiu, úzkosť, strach či rodinné problémy. Pomerne často sa však objavujú aj problémy ľudí zahltených prácou.

„Vždy treba mať čas a priestor na zastavenie sa a oddych, aby sme boli schopní svoje myšlienky orientovať na záujmové či športové činnosti a odkloniť myslenie od povinností,“ dodáva.

Ak máme naše myslenie neustále zamestnané povinnosťami či starostlivosťou o iných, môže to podľa nej prerásť až do duševnej poruchy. „Samotná porucha myslenia znamená, že nás dookola trápi nejaká myšlienka, ale nemalo by to tak byť. Musíme vedieť vypnúť, vyvetrať či resetovať hlavu a povedať si, že je to v poriadku. Dôležité je zastaviť sa a hľadať alternatívy riešenia danej situácie,“ hovorí Nogová, ktorá pracuje aj na psychiatrickej klinike v Ružinovskej nemocnici.

Duševné zdravie sa v mnohom podobá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie