Denník N

Kybernetické útoky denne ohrozujú firmy aj jednotlivcov. Ako im efektívne čeliť?

SPOĽAHNITE SA. To je nový claim IT spoločnosti GAMO, ktorá sa rozhodla podporovať vzdelávanie v kyberbezpečnosti. Vytvorila edukatívne videá, určené širokej verejnosti a upozorňujúce na každodenné bezpečnostné incidenty vo virtuálnom svete.

„Tie nie sú žiadnym sci-fi výmyslom a netýkajú sa len obchodných spoločností, ale každého z nás,“ vie svoje bývalý aktívny hacker, dnes expert na kyberbezpečnosť spoločnosti GAMO Ľubomír Kopáček. V rámci vývoja vlastných útočných techník vytváral na miestach s veľkou koncentráciou ľudí (veľké nákupné centrá, hudobné festivaly a pod.) falošné wifi siete, vydávajúce sa za dôveryhodné, do ktorých sa v priebehu minút začali pripájať desiatky ľudí. A pripájali sa do nich smartfóny aj bez toho, aby o tom ich používatelia tušili.

“Týmto technicky nenáročným spôsobom je možné získať stovky prihlasovacích údajov vo veľmi krátkom čase a zároveň je takýto útok možné zacieliť proti konkrétnym osobám. Pre toto je nevyhnutné investovať do vzdelávania a vytvárať doslova hygienické návyky v oblasti kyberbezpečnosti,“ hovorí Kopáček.

Vyplýva to aj z prieskumu spoločnosti GAMO, podľa ktorého až 53% firiem na Slovensku priznalo skúsenosť s bezpečnostným incidentom, pričom 30% firiem považuje kybernetickú hrozbu za závažnú. Drvivá väčšina z nich netuší ako sa s týmto problémom vysporiadať. Zhodne však označujú ľudský faktor za najslabší článok.

Nehrajte s hackermi ich hru

  • Nepripájajte sa na wifi siete, ktoré nepoznáte.
    Neodpovedajte na e-maily, sms správy alebo správy na sociálnych sieťach od neznámych odosielateľov.
    Prihlasovacie mená a heslá zadávajte len do takých stránok a aplikácií u ktorých ste si istí ich pravosťou.
  • Vzdelávajte sa v téme kyberbezpečnosti.
  • A novou mantrou vo svete kyberpezčnosti je „zero trust“ – nikomu never, alebo aspoň „dôveruj ale preveruj“. Iba dodržiavaním tohto prístupu sa dokážete efektívne brániť.

Ochráňte svoje dáta

Najčastejším nebezpečenstvom v nastavení dátovej bezpečnosti je podceňovanie reálnych hrozieb. „Pre obyčajných slušných ľudí je život podobný novodobým mafiánom nekriticky sa spoliehajúcim na bezpečnosť dát vo svojich mobiloch na míle vzdialený. Nechápu, prečo by práve oni stáli za pozornosť hackera. A je aj pravdepodobné, že bežný človek sa nestane terčom cielene. Stačí však, aby bol v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Prirovnal by som to k výbuchu bomby nastraženej teroristami na verejnom mieste – zasiahne každého, koho má v dosahu,“ vysvetľuje Ľubomír Kopáček, a dodáva: „Ak máte počítač a áno, aj telefón je počítač, máte dáta, a s tými sa dá obchodovať. A buďte si istí, že zobchodovateľné je všetko.“

Sú komunikačné aplikácie bezpečné?

Šírenie povedomia je základ

Spoločnosť GAMO je ako odborník na kyberbezpečosť presvedčená, že šírenie povedomia je základ. „Opakovať a komunikovať túto tému nielen smerom ku klientom, ale aj smerom k verejnosti, je pre nás prirodzené,“ zdôrazňuje výkonný riaditeľ spoločnosti Rudolf Latiak.

Nie je náhoda, že ju na pozadí celospoločenských udalostí otvára kampaňou NEODPOČÚVAME. POČÚVAME a novým claimom SPOĽAHNITE SA. „Pre verejnosť je to prísľub, že svoje snahy premietneme do celospoločenských projektov, pre klientov a partnerov je to záväzok, že ich očakávania prenesieme do riešení tak, aby sa oni mohli venovať core biznisu,“ uzatvára výkonný riaditeľ GAMO.

5 jednoduchých krokov pre firmy

  • Zodpovedná voľba dodávateľov a partnerov pre všetky časti IT
  • Riadenie a kontrola činnosti používateľov pri prístupe na internet
  • Pravidelné zálohovanie dát
  • Vzdelávanie všetkých zamestnancov voblasti kybernetickej bezpečnosti
  • Aplikovanie prístupu „zero trust“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Technológie

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie