Denník N

Po revolúcii sme jedli horšie párky a šunky. Ale môžeme si za to sami, hovorí profesor Turek

Francúz by hydinový separát nejedol, Slovák áno, hovorí profesor Turek. Foto N - Tomáš Benedikovič
Francúz by hydinový separát nejedol, Slovák áno, hovorí profesor Turek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Francúz by hydinový separát nejedol, Slovák áno, hovorí Peter Turek. Podľa neho je na vine aj štát, lebo nevychováva spotrebiteľov a nevedia, čo si majú všímať na označení zloženia. Dno v kvalite mäsových výrobkov sme však podľa neho dosiahli pred desiatimi až pätnástimi rokmi.

Jedno z najrozšírenejších tvrdení okolo minulého režimu znie: jedli zdravšie a chutnejšie jedlo. „Slovensko je smetiskom potravín pre západnú Európu,“ opakujú radi politici SNS.

O kvalite potravín sme sa rozprávali s profesorom Petrom Turkom, hygienikom a veterinárom z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach, ktorý profesne zažil obe éry. Hlavný problém vidí na strane štátu i zákazníka.

„Raz som sa v potravinárskom závode pýtal, prečo vyrábajú taký „bľuvajs“. Odpovedali: lebo si to reťazec objednáva. Pýtal som sa v reťazci, prečo si objednávajú taký tovar. Odpovedali: lebo to zákazník kupuje.“

Jedli sme za minulého režimu kvalitnejšie potraviny?

Záleží na tom, o akých potravinách sa bavíme. Pri mäsových výrobkoch hovorím, že áno. V 90. rokoch išla kvalita párkov, šuniek, špekáčikov a ďalších mäsových výrobkov rapídne dole. Dno sme dosiahli v nultých rokoch po príchode milénia, potom sa situácia začala znovu lepšiť.

Z čoho usudzujete, že pred Novembrom 1989 bola vyššia kvalita?

Pretože do mäsových výrobkov nešla žiadna chémia. Na vstupe boli len prírodné zdroje: mäso, tuk, koža, korenie. Keď som v tom čase chodil po prevádzkach, nevidel som používať žiadne prídavné látky. Používali sa teda len normálne, prírodné zložky. Jedinou výnimkou bol polyfosfát, ktorý sa už vtedy používal pri výrobe dusenej šunky, aby technologicky držala pokope, keď sa tepelne opracováva.

Ľudovo povedané: neboli „éčka“?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

17. november

Kvalita potravín

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie