Denník N

Fico pochválil Orbána za ochranu pred utečencami, prvý raz tu je Cameron (videá z Globsecu)

Maďarsko sa chystá na hraniciach so Srbskom postaviť plot. Slovenský premiér povedal, že riešenia Maďarska vzbudzujú rešpekt.

Európska únia nemôže prijímať predpisy, ktoré idú proti nízorom európskych lídrov, vyhlásil slovenský premiér Robert Fico na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave. Odmietol tak kvóty na utečencov. Hovorí, že Európa by mala najskôr riešiť situáciu v Líbyi.

Maďarský premiér Viktor Orbán zasa hovoril, že Maďarsko si musí chrániť svoje hranice a nečakať na rozhodnutie v Európskej únii. Maďari chcú proti utečencom budovať plot. Fico vyjadril rešpekt k maďarskému riešeniu.

Takto si Fico s Orbánom rozumeli pred zahraničným publikom

 

Bratislavu prvý raz v histórii navštívil britský premiér. Aj David Cameron na Globsecu hovoril o utečencoch. Vyzdvihol prípad Španielska, ktoré spolupracovalo s domovskými krajinami utečencov, ktorí sa vylodili na Kanárskych ostrovoch.

Cameron hovoril aj o tom, že Britániu čaká referendum o možnom vystúpení z Európskej únie.

Pozrite si celý prejav britského premiéra Davida Camerona v Bratislave

Ruského profesora histórie Andreja Zubova prepustili zo Štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov v Moskve (MGIMO) po tom, ako kritizoval Putina za anexiu Krymu. „Chcem im čítať lekcie, chcem aby sa tlačili moje knihy. Ja musím zostať so svojim národom, to je jediná nádej a náš národ si môže vybrať inú cestu. Tá cesta bude lepšia pre nás, pre Európu aj Ukrajinu. Iste, je to nebezpečné, ale nie je menej nebezpečné sedieť počas vojny vo vínnej pivnici,“ povedal na otázku Lukáša Filu či zostane žiť v Rusku. Spolu s ním debatovali o budúcnosti rusko-slovenských vzťahov aj Balázs Jarábik z Inštitútu pre stredoeurópsku politiku, bývalý veľvyslanec Česka v Rusku a USA Petr Kolář a riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Ruský profesor Zubov: S Ruskom to nie je také zlé

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie