Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O škandále v Gruzínsku, kde patriarcha čelí obvineniu z korupcie a sodomie

Patriarcha Ilia II. a gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová. Foto - TASR/AP
Patriarcha Ilia II. a gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová. Foto – TASR/AP

Pokus o vraždu, obvinenia z ťažkých zločinov cirkevných predstaviteľov či hrozba exkomunikáciou otriasajú gruzínskou spoločnosťou.

Každý národ raz za čas čelí škandálu, ktorý otriasa jeho dôverou v inštitúcie. Na Slovensku o tom vieme svoje, ale podobnou krízou práve prechádzajú Gruzínci, v tomto prípade však ide o pravoslávnu cirkev. Tá má v Gruzínsku veľmi významné postavenie (80 percent Gruzíncov sa k nej hlási) aj vďaka patriarchovi Iliovi II., ktorý je na čele tejto cirkvi od roku 1977 a má 86 rokov. Škandál má viacero rozmerov a jeden z nich spočíva v silnom podozrení, že súčasný premiér sa ho pokúsil zavraždiť.

Reportáž o zauzlenom príbehu, v ktorom hrá rolu aj obvinenie zo sodomie, prináša web rádia Slobodná Európa. „Je to najväčší škandál v dejinách gruzínskej ortodoxnej cirkvi,“ konštatuje analytik Mirian Gamrekelašvili žijúci v Mníchove.

Vypukol pred dvoma týždňami, keď arcibiskup Jakob Jakobišvili vyhlásil v televíznom rozhovore, že súčasný premiér Giorgi Gakharia plánoval ešte ako minister bývalej vlády v roku 2016 patriarchu zavraždiť a do komplotu zatiahol vplyvného gruzínskeho miliardára Bidzina Ivanišviliho.

Premiér vyhlásil na Facebooku, že obvinenie je lživé a že on, rovnako ako všetci Gruzínci, „stojí za patriarchom“.

Arcibiskup Jakobišvili však trvá na svojom a tvrdí, že plánovači atentátu už mali pripraveného aj nástupcu patriarchu, arcibiskupa Šio Mujiriho, ktorý má dobré vzťahy s ruskou pravoslávnou cirkvou. Táto informácia je v Gruzínsku výbušná, pretože Gruzínci považujú Rusov za úhlavných nepriateľov.

Úrad patriarchu vydal vyhlásenie, v ktorom sa píše, že obvinenia „vyvolávajú vo verejnosti úzkosť“ a sú útokom nielen na cirkev, ale aj na celý štát.

Lenže arcibiskup Jakobišvili svojím vyhlásením Gruzíncom pripomenul staršiu kauzu z roku 2017, keď na letisku v Tbilisi polícia zatkla pravoslávneho kňaza Giorgia Mamaladzeho a našla u neho kyanid. Mamaladze mal namierené do Berlína, kde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie