Denník N

Zabehali sme si s Jánom Volkom. Ukázal nám, aké chyby robia amatérski bežci

Foto N - Michal Červený
Foto N – Michal Červený

Snažte sa nebehať cez päty, uvoľnite ramená, ruky spustite na úroveň bokov.

Video z porovnania techniky Jána Volka a autorov textu článku v druhej polovici textu.

Keď sa popoludní stretávame na bežeckej dráhe neďaleko bratislavského Trnavského mýta, Ján Volko už má za sebou tréning na schodoch v Horskom parku.

Sľúbil, že si s nami zabehá, no upozorňuje nás, že to bude vo veľmi voľnom tempe. Nevadí, aspoň sa budeme môcť porovnať.

Začíname klusom v pokojnom tempe, počas ktorého sa od Volka dozvedáme, že voľné behy absolvuje len zriedka, a to maximálne v dĺžke piatich-šiestich kilometrov.

Viac nepotrebuje, dokonca ani na rozcvičku, ako to, dokonca aj u šprintérov, bývalo v minulosti. „Trend je taký, že na tento účel využívame dynamický strečing,“ hovorí Volko.

Ako sa dozvieme neskôr, napriek tomu je jeho technika pri voľnom behu neporovnateľne lepšia ako naša. Sme dvaja amatérski bežci; jeden z nás absolvuje mesačne desiatky kilometrov, druhý má pre patálie so svalom či s kolenami problém prehupnúť sa pri jednom behu cez 8 km.

S halovým majstrom Európy v behu na 60 metrov Volkom si neskôr aj zašprintujeme. Keďže nie je poriadne rozcvičený a už za sebou má riadny tréning, ide voľne. My sa snažíme ako nikdy v živote, no aj tak nás pri minimálnej snahe musel nechať vyhrať.

Päty, ramená a ruky

Popri trati nás celý časť sleduje Naďa Bendová, ktorá dostala úlohu, aby si všímala rozdiely v bežeckej technike Volka a dvoch hobíkov.

Bendová je dlhoročná Volkova trénerka, ktorá spolu s Róbertom Kresťankom stojí za všetkými veľkými úspechmi najlepšieho šprintéra slovenskej histórie.

Pri porovnaní našich bežeckých štýlov upozorňuje, že je rozdiel aj medzi šprintérmi a napríklad strednotratiarmi či vytrvalcami.

„Najviditeľnejší rozdiel medzi vami a Janom či profesionálnymi bežcami? Oni došliapajú cez

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie