Denník N

Zlacňovanie hypoték pokračuje, Prima banka prišla so sadzbou 0,6 percenta

Foto N - Denisa Čimová
Foto N – Denisa Čimová

Zlacňovanie hypoték sa na Slovensku nezastavilo. Prima banka Slovensko znova posúva nadol sadzby pre nových klientov, pri trojročnej fixácii sa začínajú na 0,6 percenta. Je to zhruba polovičná sadzba oproti priemeru v septembri. 

Prima banka podľa Finančného kompasu od utorka znížila sadzby na hypotéky o dve desatiny percenta. Pri trojročnej fixácii klesla na 0,6 percenta, pri štvor- a päťročnom fixe je sadzba 0,8 percenta. Banka tak pokračuje v tlaku, ktorý na hypotekárnom trhu vyvíja už dlho. No po emisii krytých dlhopisov, keď získala zdroje so záporným výnosom do splatnosti, ho ešte zintenzívnila.

Ako veľmi to vidno na jej výsledkoch, to zatiaľ zverejnené štatistiky neodhaľujú. Ešte v septembri, teda pred emisiou, po ktorej prišlo zlacňovanie, poskytovala podľa údajov Národnej banky Slovenska 8,6 percenta nových hypoték. Bolo to o vyše pol percentného bodu viac ako na začiatku roka.

Prime sa darí rásť najmä na úkor Slovenskej sporiteľne a Prvej stavebnej sporiteľne. Sporiteľna je napriek tomu stále najsilnejším hráčom s viac ako štvrtinovým podielom na trhu.

Ako klient cíti nižšiu sadzbu na mesačnej splátke

Hypotéka vo výške 60-tisíc eur, obdobie splácania 20 rokov, fixácia tri roky:

  • Prima banka – sadzba 0,6 percenta znamená mesačnú splátku 265,4 eura.

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie