Denník N

Život plynie príliš rýchlo a zbesilo, ukazuje román Mesačný tiger od Penelope Lively

Román Měsíční tygr vydalo brnianske vydavateľstvo Host. Foto - hostbrno.cz
Román Měsíční tygr vydalo brnianske vydavateľstvo Host. Foto – hostbrno.cz

Kniha britskej spisovateľky vybočuje z radu klasických príbehov s chronologickým rozprávaním. Všetko sa v ňom mieša, zaniká a vzniká, postavy cez seba rozprávajú, aby autorka upozornila na to, že život je predsa taký istý – plný chaosu, zmätku a straty.

V mladosti pracovala v Egypte ako vojnová spravodajkyňa, ako stará pani umiera v nemocnici na rakovinu. Claudia Hamptonová však nie je bežnou pacientkou, ktorá sa bojí smrti a zdravotných sestier s ďalšími výsledkami. Práve na nemocničnej posteli sa rozhodne, že napíše dejiny sveta, v ktorých sa chce popasovať so svojím príbehom. Možno obyčajným, no odohrávajúcim sa v absurdnom slede kľúčových momentov, ktoré vytvorili jeho históriu.

Claudiino písanie nie je lineárne, a preto môže mnohých odradiť. Premiešavajú sa v ňom udalosti z minulosti bez následnosti, striedajú sa osoby rozprávačov, dialógy a vnútorné monológy viacerých postáv.

Čítanie románu Měsíční tygr (vyd. Host, 2019) však prináša premyslené rozprávanie a zapamätateľné myšlienky, náročné kapitoly, ale tiež výnimočnú perspektívu na život a všetko, čo ho ovplyvnilo.

Autorka knihy Penelope Lively tak ukazuje, že náš svet určuje len pár momentov, ktoré sme si sprvu možno vôbec nevšimli.

Skutočnosť je relatívna

Claudia vždy chcela byť lepšia ako jej brat Gordon. Súperila s ním na rodinných výletoch, v školských laviciach, v pracovných ambíciách. Aj vďaka nemu sa z nej stala vojnová spravodajkyňa. Presviedčala redaktorov o svojich kvalitách, vojakov o svojich skúsenostiach, aby ju napokon samotný Egypt odradil od jej práce. Začala preto písať populárno-náučné historické knihy, ktoré sú síce nepresné, ale zas úspešné a čítavé.

Claudia bojovala o pozornosť, s mužmi súperila o slávu, aby bez najmenších problémov preberala ich vlastnosti. Bola bohatá, slobodná, sebastredná, egoistická a tiež namyslená. S dcérou si však nerozumela a blízko nemala takmer k nikomu okrem svojho brata.

Keď umiera v nemocnici, rozmýšľa nad svojimi dejinami. Zisťuje, že prišiel čas prehodnotiť, čo zažila, stratila a nikdy nemala. Možno práve pre jej chorobu čitateľa najskôr mätie svojím rozprávaním, v ktorom vie spojiť nesúvisiace veci, ako napríklad príbeh o skalách s drakom a smrťou arcibiskupa.

„V mojich dejinách sveta sa vám však po zásluhe dostane značného priestoru. Budem sa medzi vami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie